nők helyzete

2018.11.07. 18:18

Karizmatikus vezetők tűsarkúban

A nők helyzete a vállalkozásokban – erről a témáról rendeztek tanácskozást szerdán a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara székházában, ahová meghívták a megye gazdasági életében legaktívabban tevékenykedő hölgyeket.

K.G.

A SKIK szokásos előadássorozatának újabb állomásán a cégvezető nőknek adtak jó tanácsokat. Az Európai Unió meghirdetett célkitűzése, hogy 2020-ra a női vezetők aránya 32 százalékról 40 százalékra emelkedjen a vállalatoknál. Somogyban az uniós átlaghoz hasonlóan 30 százalék a vállalkozásokban aláírási joggal rendelkező nők aránya. Minél több hölgyet szeretnének azonban bevonni a gazdaságba, mégpedig vezetői szinteken. Hogy ezt elérjék a nők, különféle kompetenciákkal kell rendelkezzenek. Erről tartott előadást Kéri Ágnes, tréner és HR tanácsadó.

Karizmatikus vezetők tűsarkú cipőben – ez a szemléletes kép jelezte, milyen tulajdonságokat kell felmutatnia egy sikeres női vezetőnek, hogy érvényesülhessen a férfiak világában. Ilyen a karizmatikusság és a személyes kisugárzás. Ezt fel lehet építeni, ám ezen dolgozniuk kell a hölgyeknek. Egy női vezetőnek más erényei vannak, mint a férfi főnöknek. Ilyen a kommunikációs készség, a szociális érzékenység, a sajátos problémamegoldás. A szerénység, a kedvesség olyan eszköz lehet, amellyel előre juthatnak a hölgyek.

Rossz tapasztalat, hogy a nagyvállalatok felső vezetésében alacsony a nők részvétele, még a 20 százalékot sem éri el. Azonban nagy különbségek vannak a fizetésben, mert a férfiak fizetése a 20-30 százalékkal magasabb a nőkénél. Kéri Ágnes hozzátette: a karrierre vágyó nőknek tudniuk kell összeegyeztetni a magánéletet és az üzleti életet, a munkát és a családot, a gyerekek nevelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában