az első palánták

2018.11.13. 17:40

Kastélyosdombói komlóból főzik majd a Soproni sört

Elültették az első komlópalántákat az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális és Fejlesztőközpontjában. Ezzel indult újra útjára az évtizedekkel ezelőtt megszűnt magyar komlótermesztés. Az első növényeket Lévai Anikó, a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Nagy István agrárminiszter és Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója ültették el. Az első ültetvényen összesen 2500 tő komló kerül a földbe.

Koszorus Rita

Az oszlopok már az égig magasodnak a szociális gazdaságban és jelzik, itt terem majd a komló. – A kábelezést mi végeztük – mondta Horváth Balázs, a központ mezőgazdasági részlegének dolgozója. – Voltak itt német komlótermesztők és ők mutatták meg, hogyan kell előkészíteni a területet a termeléshez.

Az innen leszüretelt komlóból készül majd a Soproni sör, hiszen a Heineken Hungária Zrt. vállalta, hogy a megtermelt növényt piaci áron felvásárolja, valamint 30 millió forinttal támogatta a cég a kezdeményezés megvalósulását. Geert Swaanenburg, vezérigazgató lapunk kérdésére elmondta: kiemelkedő fontosságúnak tartja a helyi alapanyagok felhasználását. – Nem csak azt szeretnénk elérni, hogy alapanyagot termeljünk a söreinkhez – mondta a Heineken Hungária vezérigazgatója. – Hiszünk abban, hogy a helyi közösségekkel együtt dolgozva összefogást hozhatunk létre a piacon. Ezért is működünk együtt az Ökumenikus Segélyszervezettel abban, hogy támogatjuk az első komlóföldek kialakítását.

A vállalat két éve hazai árpából készíti a magyar söröket, de a komlót még a globális piacról szerzik be. – A radlereinkben magyar bodzát és meggyet használunk – tette hozzá a vezérigazgató. – Ehhez jön majd a magyar komló. Ha a kastélyosdombói ültetvény beváltja a hozzá fűzött terveket, akkor ennek méretét növelni szeretnénk.

– Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel – fogalmazott Nagy István, agrárminiszter az ültetést megelőző sajtótájékoztatón. – A magyar kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése. Minden adott ahhoz, hogy Kastélyosdombó és környéke felkerüljön hazánk gazdasági térképére és a komlótermesztés hazájává váljon.

Az agrárminiszter hozzátette: ha a projekt sikeres lesz, a minisztérium fontolóra veszi, hogy támogatják további ültetvények kialakítását.

A komló új hazája, új esély a családoknak

Biztos megélhetést biztosít a komlóültetvény a dolgozók számára. – Ez nekünk nagyon fontos – mondta Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója. – Hiszen azért hoztuk létre ezt a központot és van ez a szociális gazdaság a háttérben, hogy ne csak apró dolgokban segítsünk, hanem sorsfordulás történjen.

Egyedülállónak nevezte a programot a Segélyszervezet jószolgálati nagykövete. – Nem átmeneti megoldásokat kínálnak a nehéz helyzetbe került családoknak, hanem esélyt kapnak – mondta Lévai Anikó. – Ezt nem csak a mi családjaink kapják meg, de a környékbeli falvaknak is modellt mutatunk.

A komlópalántákat most egyhektáros területen ültették, több szakaszban összesen 2500 tő kerül a földbe. Kirizs Zsolt, polgármester elmondta: itt nem termesztettek korábban komlót, de örömtelinek nevezte a kezdeményezést. – Ez új lehetőség nem csak a településnek, de a környező mezőgazdasági vállalkozásoknak is – mondta Kirizs Zsolt. – Mert, ha a gazdák látják, hogy érdemes a komlóval foglalkozni, biztosan nem csak ezek az oszlopok magasodnak majd a településen.

Az eseményen részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában