leggazdagabb megyék

2018.11.13. 21:00

Növekvőben van a vásárlóerő Somogyban

Azt igyekezett feltárni egy friss kutatás, hogy melyik megyében élnek a leggazdagabbak. Ha a legtehetősebb magyarokat keressük, általában nem Somogyban találjuk őket, de a vásárlóerő általános növekedésével mindenütt csökkentek a területi különbségek.

Kovács Gábor

A Balaton-part húzta Somogyot azon a listán, ahol a gazdagok lakta régiókat rangsorolták.

– Nehéz megítélni a Balaton-partiak anyagi helyzetét, de érzékelhetően nőtt a vásárlóerő – mondta Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere. – Az utóbbi időben sokan helyezkedtek el a turisztikai szolgáltatások terén. A betelepülők megváltoztatták a település összetételét. Jellemző, hogy például az új óvónőnk Budapestről érkezett. A szárszói szálláshelyek közül sokan már egész évben működnek, és ez éves állásokat jelent.

A Balatonnál nőtt a vendégforgalom, és a kereslet mára megváltoztatta a kínálat színvonalát is, ez pedig a vásárlóerő növekedéséből következett, így tartja Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

– Tavaly 25 százalékkal nőtt azonos árak mellett a bevétel azon a fizetős strandon, ahol egy beruházást valósítottunk meg – idézte fel Galácz György. – A kúrtaxa is emelkedett. Azok a helyi vállalkozók, akik az idegenforgalomból élnek, feltételezhetően elégedettek lehetnek.

Belső-Somogy kistelepülésein is van növekedés, még ha sok helyütt minimális is.

– Érezhető, hogy nagyobb lett a helyi boltok forgalma, az emberek könnyebben vásárolnak – mondta Kovács Béla, Osztopán polgármestere. – Csak sejteni lehet, hogy ez a nyugdíjak és a bérminimum emelkedésével függhet össze. A vidéki ingatlanpiac is javul, az értékesítések egy részét helyben költik el.

Kovács Béla hozzátette: ma már a kistelepüléseken élőknek nem az a fő céljuk, hogy a Kaposvárra települjenek, hanem helyben igyekeznek lehetőségeket találni. Új vállalkozások is indultak, ha minimális értékűek is.

Több mint hét százalékkal emelkedett az egy főre jutó vásárlóerő Magyarországon, amely leginkább a fővároshoz közeli és a nyugati megyékben magas. A különbségek ugyanakkor csökkentek tavaly óta.

Emelkedett a vásárlóerő

A leggazdagabb és a legszegényebb magyar megyék közötti különbség nem változott számottevően az idén, állapította meg a GFK Geomarketing Vásárlóerő Európa című tanulmányának felmérése. Budapest és Magyarország 19 megyéjéből hét megyében a vásárlóerő az országos átlag felett van. Ezek Budapest és környéke, illetve a Dunántúl nagy része. A közvetlenül Ausztriával határos Győr-Moson-Sopron megye vásárlóereje közelíti meg a legjobban az országos átlagot. Ezekben a megyékben a lakóknak az országos átlagnál több pénzük van a kiadásokra. Vásárlóerő tekintetében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll az utolsó helyen, de a vásárlóerő ott is növekedett az idén. Somogy Hajdú-Bihar megyével szerepel egy értéken, a lista utolsó harmadában. Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő jelenleg 6654 euró, tavaly ez az érték 6204 euró volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában