nyílt nap

2018.11.15. 17:16

Palacsintát sütöttek, kiflit fontak a pályaválasztó kamaszok

Több mint 50, hetedik és nyolcadik osztályos diák vett részt csütörtökön a nagybajomi Kolping szakközépiskola pályaválasztási nyílt napján. Széleskörű tájékozódás és türelem: szakemberek szerint ez garantálhatja a sikeres döntést.

Harsányi Miklós

A szakácsok palacsintát sütöttek, a pék-cukrász szakos hallgatók tésztából kiflit fontak, s a festők is kitettek magukért: névtáblát készítettek, míg a varrodában telefontokot állítottak össze a fiatalok. Laki-Lukács Péter, a középiskola igazgatója szerint döntő jelentőségű, hogy a kamaszok olyan szakmát válasszanak, amihez kellő adottságuk, képességük van.

– Ha a döntés nem kellően megalapozott, abból előbb-utóbb gond lehet – emelte ki. – Egy fiatalt hiába akarnak rábeszélni egy épp divatos szakmára, ha az valójában nem köti le. Épp ezért szerveztük meg az interaktív pályaválasztási napunkat a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarával közösen: célunk, hogy tapasztalatot szerezzenek, élményt gyűjtsenek a somogyi tanulók.

– A harminckettő mezőcsokonyai kamaszon kívül tizenhárom csökölyi és nyolc böhönyei tanuló is ellátogatott iskolánkba, s Kaposvárról is érkeztek hozzánk – tette hozzá. – Nyilván egy szakmáról 45 perc alatt nem lehet mindenről beszámolni, ám a gyakorlati bemutatóval tűzdelt program segítségével képbe kerülhettek az érdeklődők, s könnyen előfordulhat, hogy ez alapján hozzák meg a döntést. Decemberben ismét tartunk egy nyílt napot.

Ojtó Lajos, a SKIK alelnöke azt mondta: a somogyi általános- és középiskolák példaértékű gyakorlatot dolgoztak ki. A szakember utánpótlást hatékonyan segíti az élményekre alapozó pályaválasztási programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában