kritika

2018.12.30. 14:47

BUÉK: veszélyes játék, felnőtt gyerekeknek

Egy különös szilveszter történetének lehetünk részesei a BUÉK, avagy az év vége vígjátékának aposztrofált alkotással.

Koszorus Rita

Igaz, itt nem egy hóember köszön, hanem a jól takargatott titkokkal kell szembenézniük a szereplőknek. Az alapsztori a 2016-os olasz film a Tökéletes Idegenek, amelynek jogait 10 ország vette meg. Hazánk az ötödik, ahol elkészült a remake.

Adott egy baráti társaság, amelynek tagjai közül többen már gyerekkoruk óta ismerik egymást. Adott egy játék, amely izgalmassá teheti a laposnak ígérkező szilveszteri vacsorát. Mert mi izgalmasabbat lehet kitalálni az év utolsó napjára, minthogy mindenki megváljon egy estére a mobiljától? Lennének ötleteim ehelyett. De hőseink, valamiért nem volta túl kreatívak. Az pedig nem minden, hogy le kell rakni a telót: mert a beérkező üzeneteket fel kell olvasni, a hívásokat pedig ki kell hangosítani.

Ezzel kezdetét is veszi az egész estés dráma! Az egyik résztvevőről kiderül, hogy habár az önelfogadás huszára, saját magát mégsem képes elfogadni. A másikról, hogy meleg, a harmadikról, hogy csalja a párját, nem is egy, hanem több másik személlyel. Ahogy közeleg az éjfél, úgy sokasodnak a felszínre kerülő titkok és úgy durvul a helyzet.

– Nem kér valaki még egy kis malacot? – hangzik el a kérdés, egy újabb durva üzenet felolvasása után, mintha mi sem történt volna. Aztán jön egy meztelen fotó, az elhangzó válasz szerint egy biológia tanárnőtől. A legviccesebb az, amikor a nőgyógyász Kristóf ránéz és ennyit mond: „szép, egészséges méhszája van”. Amúgy ő a legszimpatikusabb karakter, vele tudtam a legjobban azonosulni. Mert ő csak azt rejtegeti, hogy titkon beleszeretett régi barátjába és nem meri megmondani neki az igazat. Hétköznapi történet és nem is annyira megbotránkoztató, mint a többiek sztorijai. A történet csak bonyolódik tovább és nincs is megoldása a konfliktusoknak, egyre durvábbak lesznek.

A film végére a szereplők rájönnek, hogy habár ismerik egymást ezer éve, nem tudják, hogy kicsoda a másik. Az egész sztori egy ebédlőben játszódik, – néha kitekintünk az erélyre, vagy a konyhába is – de a néző arra van kényszerítve, hogy szemtanúja legyen a szereplők kínos lelepződésének, ahogyan ők arra kényszerülnek, hogy felfedjék a titkaikat.

Az igazság éjszakája

Elég jó a szereplőgárda és a koncepció is, modern problémát feszeget, hiszen az a film elején el is hangzik: a válások negyven százalékának köze van a telefonhoz. Ezt nem akartam elhinni, úgyhogy utánanéztem: nem találtam ilyen adatot.

Sebaj, de azt bánom, hogy nem tudjuk meg, mi lesz Dömével, mert ebben a sztoriban nincs mindenkinél happy end. Kérdés maradt bennem, ha mindenkinek van titka, akkor miért mentek bele a játékba? És, ha titkolózni akarnak, miért nem tiltják le az üzenetek előnézeteit. A rutinosak ezt is tudják, ugyebár?!

A film talán legnagyobb tanulsága: hiába rejtjük el a titkokat, bármikor kijuthat az igazság a valóságba. És nem érdemes ilyen játékot játszani szilveszterkor a barátokkal, persze azért biztos lesznek olyanok, akik a BÚÉK láttán kedvet kapnak. Jó hónapjuk lesz a pszichológusoknak januárban!

A filmet nem ajánlom a romantikus vígjátékok kedvelőinek, mert ez nem az. Ez egy keservesen nevetséges dráma, ami év végi kikapcsolódásnak pont jó a sok bejgli és töltött káposzta után. Sőt talán még tanulságos is.

Film címe: BÚÉK

Rendező: Goda Kriszta

Szereplők: Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Szávai Viktória, Mészáros Béla, Éva Bata, Elek Ferenc

Játssza: Kultik Kaposvár

Hossza: 102 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában