konferencia

2018.12.04. 12:30

Kevesebb pénzt utalhat Európa

Látványosan fejlődött Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége az Európai Uniós (EU) összevetésben is 2010 óta – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az Agrárszektor 2018 Konferencián Siófokon.

Koszorus Rita

A magyar mezőgazdaság krémje vett részt az idei Agrárszektor Konferencián Siófokon. Ahol kiemelt téma volt az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) legnagyobb változásai és kihívásai. Erről Phil Hogan uniós agrárbiztos videóüzenetben beszélt a konferencia résztvevőinek. Azt mondta, a változások azt szolgálják, hogy az uniós agrárpolitika egyszerűbb és modernebb legyen. Az új KAP részleteiről Dusan Chrenek az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának egységvezetője, agrárszakértő beszélt a hallgatóságnak. Elmondta: nem csak közvetlen kifizetésekre és vidékfejlesztésre kutatás-fejlesztésre és fiatal gazdák támogatására is különítenek el nagyobb összegeket. S leszögezte, a kis és közepes gazdaságoknak nem kell tartaniuk attól, hogy nem jutnak támogatáshoz.

Az új KAP körül forgott az első kerekasztal beszélgetés is, a szakemberek összességében nem tartották rossznak a megújuló közös agrárpolitikát. De a kitűzött célok eléréséhez szolgáló eszközöket kritizálták. Feldman Zsolt rámutatott: hazánkat tekintve 4 százalékkal csökkennek a közvetlen kifizetések. – Reálárakon számolva, a közvetlen támogatások összege 2020. után 16 százalékkal csökken – mondta az Agrárminisztérium államtitkára.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke, kritizálta az agrárbüdzsét. – Engem erősített a mai előadás, hogy egyetlen biztos dolog van, a bizonytalanság – mondta Jakab István, Siófokon. – Aránylag nem tűnik nagynak a forráselvonás, de lényegében jelentős. Viszont nem csak az összegszerűség fontos, hanem az is, milyen módon juthatunk hozzá az összegekhez. Mert ott van a nagy csapda, ha kifizetést a stratégiai terv elfogadásához kötik, elnézést a kifejezésért: zsarolhatóvá válik az adott tagállam. Ezt át kell gondolni.

Csúszhat és döcöghet is a KAP indulása

A konferencia első napjának kerekasztal beszélgetésének résztvevői kritizálták az új KAP költségvetését. – Azért küzdünk, hogy magasabb legyen a KAP büdzsé – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a konferencián. – Felmerült a magasabb tagállami hozzájárulás befizetése, amelyben elsőként hazánk nyilvánított véleményt. Bízom benne, hogy a harminc százalékos nemzeti hozzájárulás teljesíthető lesz.

Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta, ha nem tudjuk a csökkentést minimalizálni a hazai társfinanszírozás mértékét kell növelni. E téren egyébként is verseny folyik az EU-n belül is már.

Az új Közös Agrárpolitika 2020-as indulását nem tartották reálisnak a résztvevők, azt sokkal inkább elképzelhetőnek tartják, hogy két évvel később lépjen életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában