előadás

2018.12.09. 20:00

Gondban van a tanár a csendes alfákkal

Nehéz helyzetben vannak a digitális generációk – erről beszélt előadásában Tari Annamária klinikai szakpszichológus egy kaposvári pedagógiai konferencián a vármegyeházán.

Kovács Gábor

Nincs könnyű helyzetben a pedagógus, ha a 2005 után született gyermekeket, vagyis az alfa generációt kell tanítania. Az alfák jellemzői, hogy okostelefont használnak, telítődnek az internetes ingerekkel, és folyamatos vizualitásban élnek. Fennáll a veszélye, hogy az okoseszközeik iránt függőség alakulhat ki bennük. A tekintély és a tisztelet fogalma, amelyre támaszkodhatna a tanár és a szülő, átalakulóban vannak. Az alfák nem éreznek alázatot a felnőttek felé, ám a neten nyílt, őszinte kommunikációt folytatnak egymással. Ha a tanár bemegy egy osztályba, a mai gyermekeken egyáltalán nem látszik, hogy milyen online szociometrikus kapcsolatok léteznek közöttük az interneten, ami fontosabb a gyerekeknek, mint az iskola. Egymást állandóan nézegetik a közösségi hálókon, és a rivalizáció állandó érzelmi megterhelésnek teszi ki őket. Ezáltal nő a kamaszok szorongása. Emelkedik a kortárs agresszió szintje: az online zaklatások közül csak minden tizedik derül ki, kilenc esetben nem fordulnak segítségért a gyerekek a felnőttekhez.

– Azt a nézetet osztom, hogy a gyerekekkel tetessük le az okostelefont az iskola kapujában – mondta Tari Annamária. – Az információs kor, a hálózati elvárások ugyanis elvették a gyerekektől a felhőtlen gyermekkort. Biztos adatok vannak arra, hogy telefon nélkül is fel lehet nőni, és akik a múltban így tettek, megtalálták az önállóságot és az önbizalmat.

Egy 2014-es kutatás eredménye az lett, hogy a digitális eszközök használata a tanárok 68 százaléka szerint leszoktatja a gyerekeket az írásbeliségről. Tari Annamária hozzátette: nem internetellenes, és nem akart sötét képet festeni, ám a következtetéseit világméretű társadalmi jelenségek és százezres kutatási minták alapján vonta le.

Választóvonal a generációk között

Generációkba rendeződik a modern világ népessége, és ez ma már választóvonalat jelent. A legnépesebb a mai hatvanasok, a baby boomer-ek nemzedéke, utánuk jön korban az X generáció, a 45-55 évesek. Ez a két nemzedék még offline-nak született. A Y generáció hibrid, mert a mai 35 évesek a könyvespolcok alatt születtek, de a web világában élnek. A Z generáció, a huszonévesek már ott vannak a munkaerőpiacon, és szeretnének önállók lenni, de csak tíz év múlva. Az új generáció, az alfa a 2005 után születetteket jelenti. A generációk általában nem rajonganak egymásért, de előfordul közeledés: az alfák, vagyis az unokák tanítják a számítógép használatára a nagyszülőket, a 60 évesek pedig beszélni tanítják az alfákat, akik élőszóban már nem szeretnek kommunikálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában