lakhatás

2018.12.02. 09:00

Munkásszálló 2.0 – igényes lakásokat kapnak a dolgozók

Több helyütt is kedvezményes lakhatási lehetőséggel igyekeznek támogatni a távolról érkező dolgozókat Somogyban. Van önkormányzat, mely munkásszálló építésére pályázott, ám akad olyan cégcsoport is, mely társasházat alakít ki annak érdekében, hogy segítse a messziről bejáró munkaerőt.

Gyeszát Zsolt

Az agráriumban jól ismert Claessens Group is ily módon igyekszik segíteni dolgozóit. A somogyszobi székhelyű cégcsoport jelenleg egy 11 szobát és 12 lakást magába foglaló társasházat alakít ki Nagyatádon saját forrásból. Mint azt a cégtől megtudtuk, a kisebb méretű, komfortosan berendezett szobák és lakások összesen körülbelül 30 ember elszállásolására lesznek alkalmasak. Várhatóan 2019 elején lesz teljesen kész a társasház és ezt követően vehetik majd igénybe a pályázók. Azonban ezzel párhuzamosan és hasonló céllal Csurgón is folyamatban van egy egyszintes régi tsz-iroda átalakítása.

Közel 250 dolgozója van a cégnek, akik többnyire a környező településekről érkeznek, de előfordul, hogy 50-60 kilométerről is bejárnak munkatársak – tájékoztatták lapunkat. Ez részben betudható annak, hogy a vállalat olyan pozíciókat is hirdet, melyek speciális, helyben nem kielégíthető szaktudást igényelnek.

– Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a messzebbről bejáró munkavállalók óriási segítségként értékelnék, ha a cég támogatást tudna nyújtani a mindennapi munkába járás megoldásában – mondta Claessens Peter, a Claessens Group vezetője. – Úgy döntöttünk, hogy partnerek leszünk ebben és a társasházban kedvezményes bérleti díjjal kínálunk szobákat, illetve lakásokat a dolgozóinknak. Pontosabban azok a távolabbi településen élő, de a Claessens telephelyeken dolgozó munkatársak vehetik igénybe a lakhatási szolgáltatást, akiknek problémát okoz a mindennapi bejárás. Emellett azoknak a frissen végzett diákoknak is szeretnénk segítséget nyújtani ezzel, akiknek még nincs biztos egzisztenciájuk, hogy házat vásároljanak vagy önállóan albérletet tartsanak fenn – tette hozzá.

 

Munkásszállót alakítana ki Marcali

Akad olyan önkormányzat a megyében, mely munkásszálló építésével orvosolná a munkaerőhiányt. Marcali önkormányzata is újra pályázott erre a célra – tudtuk meg Sütő László polgármestertől. A városvezető elmondta: nemrégiben olyan pályázatot írtak ki, mely a korábbinál nagyobb mértékben biztosítana támogatást munkásszálló kialakítására. Így kevesebb önerőt kellene biztosítania az önkormányzatnak, ha kedvező döntés születik, 52-53 millió forintot kellene hozzátenniük a beruházáshoz. Ebből huszonnégy kétszobás lakás készülhetne el egy régi épület átalakítása révén. A lakások egyenként is akár 3-4 embernek biztosíthatnának szállást. Tervezetten hét lakás maradna az önkormányzatnál, a többit helyi cégeknek adnák ki. Sütő László szerint sokat jelentene a fejlesztés, a városba dolgozni járók több mint fele vidéki már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában