csokimikulás

2018.12.06. 11:30

Milliárdokért került csoki a csizmába

Csaknem négymilliárd forintos forgalom köthető Mikulás napjához, összesen 700 tonnányi szezonális édességet vásárolnak a családok a Nielsen piackutató cég adatai szerint ilyenkor. Somogyban főként a jó minőségű csokimikulást keresik, s még a tavalyihoz képest is élénkült a kereslet a boltokban az ilyen szezonális termékek iránt.

Góz Lilla

– Ezt a mikuláscsomagot szeretném – választotta ki az édesanya az egyik kaposvári boltban a csizmába valót. Azt mondta: mindhárom gyermekének egy-egy csomagot vesz, de figyel arra, hogy valóban jó minőségű tejcsokoládét kapjanak a kicsik.

– November végén érkeztek meg hozzánk a csokimikulások, még mindig a komplex csomagok a slágerek – mondta el Stikl Gábor. A CBA Piramis Csemege Üzlet tulajdonosa megjegyezte: vásárlóik keresik a minőségi termékeket, akár többet is áldoznak rá, s ma már sokan megnézik a címkén az összetételt is.

Stikl Gábor szerint azt tapasztalják, hogy a tavalyihoz képest jobban fogynak a Mikuláshoz köthető édességek. S ezt várja az egyik piackutató cég is, tavalyhoz képest közel 10 százalékos bővülést prognosztizálnak. 2017–ben a de­cember eleji édességvásárlások 62 százalékát a csokoládémikulások tették ki, az édességből összeállított ajándékcsomagoké 11 százalék, az adventi naptáraké pedig 6 százalék volt. A tavaly ilyenkor eladott szezonális édességek 87 százaléka tejcsokoládé volt.

– Mindenképpen a mértékletesség legyen irányadó a mikuláscsokik vásárlásakor – mondta el Heszberger Edina. A kaposvári dietetikus hozzátette: érdemes a nagyobb kakaótartalmú, minőségi édességet keresni minél kevesebb cukorral és egyéb származékokkal. A szakember megjegyezte: a csokoládé a cukor mellett sok zsírt juttat a szervezetbe, de egyre több üzletben lehet kapni cukormentes édességet is.

Egyelőre nem találtak kifogásolnivalót

Összesen húszfajta terméket vizsgált a fogyasztóvédelmi hatóság. Az eddigi tapasztalatok szerint a csokoládémikulások összetétele megfelel a csomagoláson feltüntetett elnevezésnek, zsír- és cukortartalomnak. Az akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumban 15 tejcsokoládé és 5 étcsokoládé mikulásfigurát vizsgáltak meg, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. A karácsonyi fogyasztóvédelmi ellenőrzések folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában