távolbalátás

2018.12.08. 13:30

Nem lehet elég időben elkezdeni takarékoskodni

Hatalmas siker a babakötvény, erről néhány hete Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt. Somogy megyében is egyre népszerűbb a kincstári start értékpapírszámla.

Koszorus Rita

A babakötvényekbe fektetett megtakarítások állománya novemberre már meghaladta az 50 milliárd forintot. Tehát 30 százalékkal növekedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Minden 2005. után született belföldi és 2017. júniusa után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ezt egy minimális, az infláció mértével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el, s ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál.

A babakötvény kamata minden évben az előző évi infláció plusz 3 százalék, aktuális kamata 5,4 százalék, a pénzt a fiatalok 18 éves koruk után vehetik fel, és azt bármire felhasználhatják.

A Magyar Államkincstár adatai szerint Somogy megyében az aktív kincstári Start-értékpapírszámlák száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Hiszen míg 2013-ban 641 darab ilyen számla volt, addig tavaly már 4048, idén októberig pedig 4749 darab.

Az összegek is szépen emelkedtek, hiszen az első években még „csak” 27 millió 621 ezer forintot tartottak a somogyi szülők gyermekeik számára nyitott számláikon, egy évvel később 2014-ben 208 millió 103 ezer forintra duzzadt a megtakarítások mértéke. Tavaly ez már 896 millió 803 forintra nőtt, idén októberig pedig 1 milliárd 109 millió 836 ezer forintot gyűjtöttek össze gyermekeiknek a tudatos somogyi szülők.

A babakötvényről megoszlik a szülők véleménye, de abban egyetértenek: valamilyen módon muszáj megalapozni a gyermekek jövőjét.

 

A babakötvény jó, de ez is pénzkérdés

A lehetőség tehát minden szülőnek adott, hogy anyagi helyzetétől függően letegye gyermekének a pénzügyi alapokat. Így van ez Kovács Róbertékénél is, a fiatal apa párjával neveli négyéves gyermekét. – Van start számlánk – mondta el kérdésünkre a fiatalember. – Megkaptuk az életkezdési támogatást, de még nem tettünk hozzá semmit. Fontolgatjuk, hogy ha az anyagi helyzetünk engedi, teszünk félre a kisfiúnk számára is.

Országosan évente 20-25 ezerrel több szülő gondolja úgy, hogy érdemes Babakötvényt vásárolnia gyermekeinek, ennek eredményeként már több mint 160 ezer számlát nyitottak.

Befektetve többet ér, mint számlára gyűjtve

Van, aki azt vallja: nem csak pénzzel lehet megalapozni a jövőt. – Az állami támogatás van rajta – mondta Kiss Szilvia, kétgyermekes családanya. – Nagyobb dolgokkal igyekszünk a gyermekeink jövőjét megalapozni. Ingatlanba fektetjük a pénzünket, így majd lesz hol lakniuk.

Hasonlóképpen gondolkodik Anett, akinek egyéves és kétéves fiaira kell gondolnia. – Jó dolog, ha az ember tud félretenni a gyerekeinek – mondta a fiatalasszony. – Szerintünk az többet ér, ha ingatlanba fektetjük és felújítjuk nekik azokat. Felnőttként erre már nem lesz gondjuk. Ha pedig pénzre lesz szükségük, családi házat mindig jó áron fognak tudni értékesíteni. Persze az életkezdési támogatást felvettük mi is, de inkább egy fix dologba öljük a pénzünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában