disznóvágás

2018.12.09. 15:01

Hurka, kolbász készült szerte a megyében

Vészes napok jöttek a disznókra, s vidám percek a falusiak számára. A somogyi disznóvágások szezonjában hurka és kolbász fesztiválok sorát rendezik a megyében. A hétvégén Törökkoppányban tartották az egyik leghangulatosabbat.

Kovács Gábor,

Egy levágott, hatalmas disznófüllel a kezében avatott be a házi sertésfeldolgozás rejtelmeibe bennünket Kurucz Tibor, aki nyugdíjasként matematika-kémia szakos óraadó tanár a helyi iskolában.

– A régi magyar fűszerezésre esküszünk, így főként fokhagyma és paprika, de bors és kömény is kerül a kolbászba – mondta a húsdarálót kezelve. – Nagy hagyománya van a disznóvágásnak a faluban, s még ma is arra törekednek a családok, hogy telente egy disznót vágjanak, majd füstölt hússal töltsék fel a kamrákat.

– Minden mozzanatára emlékszem a hajdani disznóöléseknek a gyermekkoromból – idézte fel Tobak Józsefné. – Akkor még a belet úgy pucoltuk ki, nem készen vettük a boltban.

Közmunkaprogram keretében nevelt, önkormányzati sertéseket dolgoztak fel a hét végi fesztiválon, mind a nyolc csapat kapott egy fél disznót. A törökkoppányi nyugdíjas klub, a tűzoltó egyesület, a sportegyesület, az iskola, a Koppányvölgye idősek otthona, valamint a szorosadi és a somogydöröcskei, illetve egy kaposvári mezőgazdasági cég csapata szorgoskodott. A tűzoltókhoz Varga György polgármester is beállt kolbászt tölteni. A szorosadiak vadhúst tettek a kolbászba különlegességként, mondta el a csapat tagja, Nudli József.

– Régen a disznóölés egész napos program volt – emlékezett a somogydöröcskei Pongráczné Szinek Angéla. – Reggel kezdődött a sült vérrel, de egész nap dolgoztunk és ettünk, majd este került tányérra a fő étel, a húsleves és a húsos káposzta. Ma sietnek az emberek, nem érnek rá, ezért úgy kell feléleszteni a hagyományokat.

– Az alkatomon is látni, hogy bevallottan jó viszonyban vagyok a hurkával és a kolbásszal – tréfálkozott Nádas György humorista, aki zsűrizte az ízletes törökkoppányi disznóságokat. Nagy tudással, hiszen gasztronómiát tanult. Azt is elárulta, hogy édesapja Kaposváron született, ezért kötődik Somogyhoz.

A kaposvári Nagypiacon is hurkafesztivált tartottak a hagyományos ízek jegyében. Vargáné Bíró Éva intézményvezetőtől megtudtuk, hogy újdonságként édességekkel bővítették a kínálatot, a Kaposvári Nagyik hoztak süteményeket, s adományokat vártak érte cserébe.

Ötödik alkalommal rendezték meg a közösségi disznótort Látrányban, hogy a disznóvágás helyi hagyományát megismertessék az ide látogatókkal, valamint az elevenen tartott népszokásokkal a falu lakóit is összefogják, s egyben szórakoztassák is. Délelőtt adventi vásárt tartottak, majd a mintegy hatvan helyi résztvevő segítségével feldolgozták azt a két sertést, melyeket látrányi tenyésztőktől kapott az önkormányzat. Hurkát, kolbászt pecsenyét sütöttek közösen, jó hangulatban. A programot az óvodások műsora színesítette. Végül a művelődési házban megvendégelték azt a mintegy háromszáz vendéget, akik a rendezvény hírére érkeztek. Senkit sem kellett biztatni a falatozásra. Kelemen Ferenc, Látrány polgármestere elmondta: a településen megszokott, hogy főként a nagycsaládosok disznót tartanak a portáikon. A téli disznóvágások után saját fűszerezéssel, maguk készítik el a disznótoros lakomát. Kelemen Ferenc hozzátette: emiatt nem kell attól tartani, hogy a bölléreknek nem marad munkája a környéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában