meglepetés

2018.12.01. 20:00

Sokat költünk ajándékra – zsebbenyúlós lesz az idei karácsony is

Sokan az internetről szerzik be a karácsonyi ajándékot, mások ragaszkodnak a személyes vásárláshoz. Egy biztos, az idén is sok ezer forintra rúg az az összeg, melyet az ünnepi meglepetésekre terveznek fordítani az emberek.

Gyeszát Zsolt

Mélyre nyúlunk a zsebünkbe karácsony előtt. A lapunk által megkérdezettek többnyire 30-40 ezer forintot költenek a fenyőfa alá kerülő ajándékokra, de akad aki 100 ezer forintot szán erre a célra. Sokan az internetről szerzik be a kiszemelt meglepetéseket. Ám a bevásárlás közben adományozhat is az, aki rászoruló és beteg gyerekeknek tenné színesebbé a karácsonyát. Az egyik nagy kaposvári könyvesboltnál ajánlhatja fel bárki használt, esetleg már megunt mesekönyvét.

Az idén átlagosan 41 ezer forintot szánnak a karácsonyi ajándékokra a magyar internetezők, hatezer forinttal, csaknem 18 százalékkal többet az előző évinél – derült ki a GKI Digital felméréséből, melyet az Árukereső.hu internetes oldal megbízásából készítettek.

– Mi nagyjából ugyanannyit költünk karácsonyi ajándékokra, mint tavaly – mondta Vida Anita. A kaposvári szülő szerint legalább 40 ezer forintot fordítanak majd a meglepetésekre a családon belül. Valamilyen programlehetőséget is szívesen ajándékozna szeretteinek az idén a tárgyi meglepetések mellett.

Molnár Lajosné is igyekszik meglepni a családját. A kaposvári nyugdíjas elmondta: sok az unoka, így előre odaadja a szülőknek a pénzt, vegyék meg ők, ami a gyerekeknek kell. Hozzátette: sokat nem tud költeni, de egy picivel talán sikerül többet adnia az idén.

A távirati iroda által ismertetett felmérésből az is kiderült: az ajándékok beszerzése javarészt online zajlik majd, de a válaszadók 64 százaléka bevásárlóközpontba is elmegy. – Én szívesen rendelek az internetről, még külföldről is szoktam vásárolni, hiszen ott sok minden olcsóbb ilyenkor – mondta a kaposvári Norbert. – Az idén úgy 15-20 ezer forintot van lehetőségem elkölteni ajándékokra, ennyivel számolok. Inkább valamilyen szuvenírben gondolkozom.

A felmérés szerint a felnőtt internetezők – átlagosan hét ember – a szűk család megajándékozását tervezik. Ám egyre többeknél kerülnek fel a listára már távoli családtagok, barátok és ismerősök is.

Bán Péter kaposvári pénzügyi szakértő úgy vélte: a többség felelősebben áll hozzá a karácsonyi költekezéshez, mint korábban. Persze, a kisebb személyi kölcsönök és áruhitelek is megjelennek még ebben az időszakban, melyekkel érdemes csínján bánni. De mindenképpen elmondható, hogy intenzívebben jelen van a családok egyéb megtakarítási céljai között a karácsonyi időszak. Nem egyszer előfordul, hogy valaki az ünnepi költekezés miatt halogatja például az ingatlanvásárlást. Többen belekalkulálják már kiadásaikba, hogy a karácsony akár 100-150 ezer forint kiesést is jelenthet a családi büdzséből. Ebben persze nem pusztán az ajándékok vannak benne, hanem az otthoni ünnepli ételek, a vendéglátás költsége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában