Osztálytalálkozó

2019.01.27. 16:26

50 éves osztálytalálkozó a Pécsi utcában

Az egykori Vöröshadsereg Úti Általános Iskola régi diákjai gyűltek össze ötven éves osztálytalálkozójukra.

Marosi Gábor

„Gyertek libuskáim, arra volt a termünk!” – terelgette első osztályát Kosarasné Sajgi Mária, Ria néni. A nyolcvanéves pedagógus nagy örömmel és sok emlékkel érkezett a Vöröshadsereg Úti Általános Iskola (ma Pécsi Utcai Tagiskola) ötven éves osztálytalálkozójára.

– Ennek az osztálynak köszönhetem, hogy most itt vagyok – fogalmazott Kosarasné Sajgi Mária. – Több mint negyven évig voltam pedagógus egyhuzamban ebben az iskolában. Én az egyetemen kutató tudományos pályára készültem, de ehhez kellett öt év pedagógiai gyakorlat. Ide kerültem ebbe az intézménybe, aztán utamba került ez az osztály, ők voltak az elsők. Minden pedagógus álma egy ilyen csapat, igazi gyerekek, csintalanok, de jó fejűek voltak. Ezt az osztályt kerestem 42 évig, hogy hátha még egyszer megtalálom, de nem. Az első szerelmet feledni nem lehet – tette hozzá Kosarasné Sajgi Mária.

Ria néni első osztályába negyvenhárman jártak, húsz lány és huszonhárom fiú. A találkozóra az osztály valamivel több mint fele ment el. Az egykori osztály tagjainak sok emléke tört elő, amikor belépett az iskola ajtaján.

– Egyből tudtam hol volt a termünk – mondta Serák Józsefné. – Az még homályos, hogy ki ült mellettem. Sok minden megmaradt bennem, például, hogy énekkarban szerepeltem, volt egy kamarakórusunk és jártunk fellépni. Örülök, hogy összejöttünk a volt társakkal és jó látni, hogy kiből mi lett. Gyerekfejjel ugyanis mást gondolunk valakiről, de aztán kiderül, hogy teljesen jó irányba ment az élete. Én szeretek emlékezni a régi dolgokra – tette hozzá Serák Józsefné.

Másodjára találkozott a régi osztály

Legutóbb 20 évvel ezelőtt, a harmincéves évfordulón találkoztak a régi osztálytársak. A mostani együttlétet Bérdi József és Tököli Éva szervezte. A találkozóra nem mindenki tudott elmenni, tízen ugyanis már nem élnek, többen pedig Németországban, Ausztriában vagy Ausztráliában telepedtek le. Az osztály tagjai közül később cégvezetők, vállalkozók és igazgatók is lettek, de volt, aki szakmát tanult. Többen napi kapcsolatban vannak egymással, az osztály nagy része ugyanis Kaposváron maradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában