fotó

2019.01.01. 18:06

A meggyvágó és a csuszka is gyűrűt kapott

A Magyar Madártani Egyesület (MME) Kaposvári Csoportja már sokadik alkalommal szervezett madárgyűrűzést a kaposvári Berzsenyi Parkban.

Marosi Gábor

A szilveszteri eseményre csaknem félszázan voltak kíváncsiak, leginkább kisgyerekes családok. – Ez egy nagyon látványos madarászat – nyilatkozta lapunknak Molnár Marcell, a MME Kaposvári Csoportjának vezetője. – Sokakat megmozgat, mert az embereknek nem kell kimennie a városból, hanem a központban láthatják a gyűrűzést. Kifeszíttettünk egy speciális hálót, amibe belerepültek a madarak, majd kiszedtük és meggyűrűztük őket.

– A jó idő miatt csak kevés madár repült be a hálóba – folytatta Molnár Marcell. – Ilyenkor még találnak máshol is táplálékot, ezért nem feltétlenül az etetőnél esznek. Olyan madarakat sikerült befogni, amelyek a Berzsenyi park környékén kóborolnak, viszonylag kis terülten. Meggyvágó, csuszka és tizenkettő széncinegére tettünk egyedi sorszámmal ellátott alumínium gyűrűt – tette hozzá az MME Kaposvári Csoportjának vezetője.

Sokat megtudnak a madarakról

A gyűrűzésre azért van szükség, hogy minél több információt tudjanak meg a madarakról. Molnár Marcell hozzátette: van rá esély, hogy a következő években is befogják a már meggyűrűzött madarat, így tudni lehet, hogy meddig él és milyen területen szokott repkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában