Fotók

2019.01.26. 18:18

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.

Kolumbán Tünde

Kolbászillat lengte be a levegőt a siófoki hajóállomás környékén, ahol egy hatalmas rostélyon 300 méter kolbász sült meg, de méterben ugyancsak nem elhanyagolható mennyiség készült kolbászból és hurkából azoknak a csapatoknak a sátrai alatt, akik neveztek a rendezvény fő számára, a töltőversenyre.

A tavaly debütált siófoki program idén több újítást is hozott: ilyen volt például az is, hogy nem csak a kolbászaikkal mérkőztek meg a résztvevők, hanem újragondolt toros ételeket is készítettek.

Többségében toros káposztával rukkoltak elő a verseny résztvevői, akik igazi autentikus ízekkel lepték meg a zsűrit és a kóstoló közönséget. A versenyben fontos volt a tálalás is, a zsűrielnök Csapody Balázs szerint ezen a téren kifejezetten nagy fejlődést tapasztalt az elmúlt évhez képest.

 

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke által vezetett ítészek 14 csapat remekeit kóstolták végig, és összességében elégedettek voltak az ízekkel. A találás terén talán a legötletesebbek a siófoki mentősök voltak, akik hordágyra fektették azt a hatalmas fatálat, amin a kenyércipóba töltött toroskáposzta mellett még legalább 4 féle ízletes fogás szerepelt.

Kínálatukat egyébként a zsűri a harmadik helyre rangsorolta, míg a második helyet a szomszédvár nőcsapata, a balatonvilágosi asszonyok érdemelték ki. A töltő verseny legjobb kolbászát a Siófoki Férfi Dalkör készítette. Pintér László elnök szerint a jó fűszerezés és az ízléses tálalás mellett a siker titka az volt, hogy a szívüket is beleadták a töltésbe. Nincsen verseny különdíj nélkül, amit a Siófoki Polgári Kör

csapata tudhat magáénak. Ők egyébként belsőségekből készített pörkölttel is előrukkoltak.

A jeges Balaton-parton tartott II. Siófoki Toros Party ezúttal is szabadtéri vendéglátósok egyesületének szervezésében valósult meg, teljes egészében vállalkozói támogatásból. Gigler Anikó, az egyesület elnöke azt mondta: a céljuk ezúttal is az volt, hogy egy igazi közösségi rendezvényt szervezzenek a téli időszakban, ezzel is erősítve a négy évszakos balatoni törekvéseket.

A II. Siófoki Toros Party vasárnapján disznót vágtak a szervezők a busók segítségével, de azok sem maradtak program nélkül, akik a disznóságok helyetti inkább sportos kikapcsolódást kerestek. A jelmezes futásairól is ismert Balatuning Egyesület ezúttal kurta, farsangi távval várta a nevezőket, akik az elvesztett kalóriákat fánkkal pótolhatták. Az egyesület asszonyfarsangot is hirdetett, amivel egy régi somogyi hagyományt elevenítettek fel. A tradíció szerint a férfiruhába öltözött nők az asszonyfarsang alkalmával férfias dolgokat művelhettek, így ezúttal Siófokon is minden megengedett volt a férfiruhás nőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában