Tűzifa

2019.01.10. 14:00

Hosszú nyakú január több fát kivág

A száraz decemberi időjárás kedvezett a fakitermelőknek Somogy megyében. A folyamatos munkának köszönhetően jócskán visszaszorult a tűzifahiány, de a nagy kereslet miatt továbbra is nehézkes a háztartásoknak a beszerzés.

Kovács Gábor

Beköszöntött a keményebb tél, és akár mínusz 10 Celsius-fokok is lehetnek a héten éjjelenként. Ennek is betudhatóan január első napjaiban megélénkült a tűzifa-kereskedelem. Míg karácsony és szilveszter tájékán pangott a piac, január első napjaira azonban már sokaknak elfogyott az otthoni készlete. Keresik az utánpótlást, ám általában csupán fél vagy egy köbméter fát rendelnek.

Többnyire kis pénzű emberek keresik ilyenkor a tüzelőt, hiszen akik tehették, már nyáron vagy az ősszel megvették maguknak a száraz tűzifát. Akik januárban vásárolnak fát, azok a fizetésnapokhoz vagy a nyugdíj érkezéséhez igazítják a rendelést, de akkor viszont gyorsan kellene nekik a szállítás. Az elmúlt napokban tömegessé vált a kereslet.

– Borzasztó nehéz beszerezni ilyenkor a tűzfát – mondta Meiszterics László kaposvári fakereskedő, aki Mernyétől Nagybajomig szállít a megyeszékhely környékén. – Mostanában mindent meg kell tenni, hogy fát kapjunk az erdészeteken túl akár a magánerdőkből, vagy az őstermelőktől.

A Sefag árai az irányadóak a megyei piacon. Tavaly ugyan volt drágulás, de az idén januárban nem történt áremelés. Egy erdei köbméter ára 23 500 forint, a szállítása köbméterenként 3500 forint, felfűrészelése és aprítása 5000 forintba kerül Meiszterics Lászlónál. Szerinte aki ennél jóval olcsóbban kínálja, az valószínűleg nem legálisan jutott hozzá a fához.

A somogyi vásárlók leginkább már az interneten kutakodnak a tűzifa után, és gyakran bedőlnek két-három éves árakról szóló hirdetéseknek is. Az olcsó árról után hamar kiderül, hogy a szállítás költségével, számlával együtt vagy megfelelően vastag rönköket, minőségi fát kérve valójában drágább, mint az erdészeti árak. A fakereskedelem vidéki piaca telített, és sok az ügyeskedő.

Túltelítődött a kereskedői piac, azonban a termeléssel nincsen gond – erősítette meg kérdésünkre a somogyszobi Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke. A fahiány már nem probléma. Az idén folyamatos a fakitermelés, bár száraz fából jelenleg talán kevesebb van, mint amennyi kellene. A megyében megtermelt tűzifa mennyiségét elegendőnek tartja ahhoz, hogy kielégítsék a lakosság igényeit. Az elmúlt évekhez képest nincs érzékelhető változás az árakban, amelyek mára jól beágyazódtak. Bár térségenként változhatnak, de nettó 18 és 22 ezer forint közötti árak mozognak fafajtáktól függően. A lakosság bruttó árakon vásárolhat, vagyis ezekkel a magasabb árakkal találkozhat a kereskedőknél.

Kedvezett az időjárás, az idén folyamatos lehet az ellátás

Utolérték magukat a fakitermelők, akiket az időjárás is segített az elmúlt hetekben, hiszen az idei télen kevesebb volt a csapadék, a hó. Így megfelelő ütemben dolgozhattak az év végén, és hasonlóan kezdődött náluk a január is. Ezért a tűzifaellátás az előrejelzések szerint folyamatos lesz. A lakóknak tehát nem kell aggódniuk, hogy nem jutnak elegendő tüzelőhöz. Mocz András hangsúlyozta: a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége kezdeményezte, hogy a lakossági tűzifa áfáját a jövőben öt százalékra csökkentse az állam. A javaslatukat írásban is benyújtották már. Kiemelt jelentőségűnek tartják a kedvezményes áfa esetleges bevezetését a fakereskedelemben. Hozzátette: ez továbbvihetné a rezsicsökkentés folyamatát, és a hatása a legkisebb tanyán is érezhető lenne. A szociális tűzifából az önkormányzatokon keresztül részesülhetnek a rászorulók. Emellett azonban a fával fűtő lakosság még szélesebb rétegeihez juthatna el a rezsicsökkentés, ha felkarolnák a MEGOSZ ötletét – véli Mocz András, a szervezet elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában