nehéz falat

2019.01.23. 10:00

Életmentő lehet a madarak téli etetése

Madaraink télen – címmel tartott előadást Molnár Marcell a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának vezetője a Fekete István Látogatóközpontban a minap, amire rengeteg gyermek és szülő érkezett.

Andricz Gabriella

A Desedai Panoráma című előadássorozat idei első eseményén telt házas érdeklődés fogadta az előadót. – Ilyenkor télen sokat hallunk a nálunk telelő madarakról, de a vándorlók életéről, és magáról a vándorlásról kevesebbet – kezdte az előadó. A rendszeres megfigyeléseknek, és a műholdas nyomkövetésnek köszönhetően, mára már a fajok telelőhelyeit és vonulásuk pontos útvonalait is ismerjük. A vonulás a madár számára, óriási kihívás. Amellett, hogy számtalan veszély leselkedik rájuk, szembe kell nézniük az éhezéssel is, hiszen nagy részük semmit sem eszik az utazás alatt.

– A madárgyűrűzés közben jól megfigyelhetőek azok a zsírtartalékok, amelyek elengedhetetlenül fontosak a madarak számára a hosszú úton. Vannak fajok, akik több mint 3000 kilométer tesznek meg akár egy nap alatt – tudtuk meg Molnár Marcelltől. A vonulásnak azonban súlyos kockázata is van, hisz előfordul az Európában fokozottan védett madarakat, más országokban tömegesen vadásszák. Ez ellen tehetetlenek a természetvédők. Ugyanakkor Magyarországra is érkeznek északról vonuló madarak. Az ott élők számára a mi telünk sokkal enyhébb.

Az előző években is már megfigyelhettük, hogy ilyenkor csonttollúak és fenyőrigók lepik el fáinkat, a napokban azonban a fenyőrigók minden eddiginél nagyobb számban jelentek meg nálunk. A fagyok beköszöntével fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő táplálékról a számukra. Ez nem azt jelenti, hogy egész nap feltöltött etetővel kell várni a madarakat.

Állatorvosok ajánlása szerint is lényeges, hogy minden reggel közel azonos mennyiséggel töltsük fel az etetőket, amit a madarak megszoknak és a kihelyezett eleség elfogyása után, pedig a természetes táplálékaikat kezdik el keresgélni és enni. Több szempontból is kívánatos, hogy a természetes téli táplálékuktól ne vonjuk el a madarakat. Egyrészt így az áttelelő károsítók számát jelentősen csökkentik, szabályozzák, másrészt pedig nem állnak át teljesen az etető vendégei a kihelyezett eleségekre, nem csak az etetőt fogják a téli eleségforrásnak tekinteni. Ez pedig nagyban növeli a túlélési esélyeiket akkor is, ha netán nem jutnak ember által kihelyezett táplálékhoz.

Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 10 grammos testtömegű madarak számára -10 °C alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap reggel nem tudnak kellő mennyiségű táplálékot találni (pl. az etetőben a megszokott helyen) és rövid idő alatt pótolni az éjszakai jelentős energiaveszteséget akkor könnyen legyengülhetnek, illetve elpusztulhatnak. Legfontosabb táplálékok az olajos magvak, az állati zsiradékok és a gyümölcsök, de soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják –hívta fel a figyelmet az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában