videók

2019.01.03. 17:40

Három somogyit is jelöltek az Év Agráremberének

Tíz különböző kategóriában keresik az Év Agráremberét. A jelöltek között van három somogyi is: a dél-balatoni borász Bujdosó Ferenc, a Kométa 99 Zrt. beszerzési igazgatója Hollósy Tibor, valamint a somogyszobi állattenyésztő cégcsoport igazgatója, Claessens Péter.

Góz Lilla

Bujdosó Ferenc 28 éve foglalkozik borászattal Balatonlelle és környékén, első ízben van a kertészet kategória jelöltjei között. Már a 70–es években járta a szőlőültetvényeket szüleivel.

– Úgy gondolom a folyamatos innováció elengedhetetlen a szakmánkban. 2019–ben kilencven hektárnyi, főként olaszrizling és rajnai rizling szőlőfajta telepítését fejezzük be – tette hozzá Bujdosó Ferenc. A dél–balatoni borász elmondta: jelenleg 300 ezer palack bort értékesítenek, a többit mustként adják el.

A Claessens Group története 1995–ben kezdődött a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégének megvásárlásával. Somogy megye legnagyobb állattartó vállalatát hozták létre, ahol közel 200 főt foglalkoztat a cégcsoport Nagyatád és környékén. Növénytermesztésük kizárólag a saját szarvasmarha és sertés állomány ellátására történik. Claessens Péter ügyvezetőt először jelölték állattenyésztés kategóriában.

Hollósy Tibor megtisztelőnek tartja, hogy feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában jelölték. Az állattenyésztő üzemmérnök, agrármérnök és agrárközgazdász végzettséggel rendelkező szakember 1994 óta dolgozik a Kométa 99 Zrt.nél.

– Aki nem fejleszt, annak meg vannak számlálva a napjai. Azt gondolom az élelmiszer bizalmi termék, a kiváló, egyenletes minőséget garantálni kell a fogyasztó számára – jegyezte meg a beszerzési igazgató. Hozzátette: célként tűzték ki az egészséges életmódra nevelést, valamint a rászorulók, főként gyerekek segítését.

Immár ötödik alkalommal került kiírásra Az Év Agrárembere kitüntető díj. A zsűri kiválasztotta az idei 30 döntőst, vagyis azokat a mezőgazdaságot szerető és büszkén vállaló szakembereket, akik a mindennapi érdemi munka arcai. Róluk bemutatkozó kisfilm is készült. Mátrai Zoltán főszervező úgy látja, hogy a jelöltek egyre jobban ki tudják domborítani, hogy mit jelent a társadalmi szerepvállalás, és figyelnek is rá.

– Van olyan gazdálkodó, aki már tudatosan készül a megmérettetésre – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter, a díj fővédnöke a verseny kapcsán többször hangsúlyozta: az elismerés célja, hogy mindenki megszólítva érezze magát és mindenki közös ügynek érezze a vidék sorsának alakulását, hiszen Magyarország sikerének záloga a vidék felemelkedése, megmaradásának záloga pedig a vidék megmaradása.

Az Év agrárembere díj nyertese olyan, a magyar agrárszakmában dolgozó személy, aki az agrárvilág, az őt körbevevő társadalom számára értéket teremtett. Az Év Agrárembere megtisztelő címre 10 különböző kategóriában lehetett jelöltséget szerezni. A közönségdíjasra 2019. január 5–től 20–ig szavazhatnak az esemény közösségi oldalán, a nyerteseket pedig egy gálaesten február 2–án, Egerben hirdetik ki, ahol életműdíjakat is átadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában