Holdfogyatkozás

2019.01.18. 14:00

Hétfőn hajnalban teljes holdfogyatkozás lesz látható

Különleges látványosságot ígér az év első teliholdja. Vasárnapról hétfőre virradóra egyszerre lesz látható szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás az égen. Kora hajnalban lesz érdemes kémlelni az eget, akár a Zselici Csillagparkból.  

Andricz Gabriella

A teljes holdfogyatkozás távcső nélkül is látható lesz, és nem kell szemkárosodástól tartani, hiszen ez a visszavert fény teliholdnál sem okoz gondot – tudtuk meg Mosoni Lászlótól, a Zselici Csillagpark vezetőjétől. – A teljes holdfogyatkozás körülbelül egy órán át tart, és a kora hajnali órákban lesz látható fél öt körül.

Megtudtuk, hogy az idei téli éjszakákon eddig nagyon jól láthatóak voltak a csillagképek is, mint például a téli égbolt fenséges csillagképe, az Orion. A Csillagparkban, ahol a fényszennyezettség alacsony, lehetőség van arra, hogy napnyugta után egy órával derült égbolt esetén távcsöves bemutatón vegyen részt. – Nyolc-tíz égitestet, csillaghalmazokat és galaxisokat figyelhetnek meg az érdeklődők a csillagvizsgáló kupolájában található 40 centi tükörátmérőjű és a szabad ég alatt elhelyezett kisebb távcsövekkel – mondta a csillagpark vezetője.

– A megfigyelések mellett a látvánnyal kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak a szakemberektől. Igyekszünk a különböző korosztályok számára olyan előadásokat szervezni, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelő élményeket kínálva keltsük fel már akár az óvodás korosztály érdeklődését a téma iránt. A téli hétvégeken kézműves foglalkozásokkal egybekötött vetítésekre várják a kisgyermekes családokat, ahol a téli erdei életről is szó esik, valamint interaktív játékos foglalkozásokra is alkalom adódik.

– Folyamatos fejlesztési lehetőségeken gondolkodunk, és igyekszünk az éppen aktuális eseményekhez igazodni a programkínálatainkkal is – tette hozzá Mosoni László. – Idén nyáron lesz például a Holdra szállás 50. évfordulója, így a csillagparkban is e téma köré szervezzük eseményeinket.

A vasárnapról hétfőre virradó megfigyelhető ritka jelenség több tényező együttállásának lesz köszönhető. A Hold éppen telihold éjjelén fog pályájának azon a pontján járni, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, vagyis szuperhold lesz. Mindez ráadásul teljes holdfogyatkozással esik egybe, vagyis a Föld, a Hold és a Nap között halad majd el és anyabolygónk beárnyékolja majd a Holdat. Az árnyék általában sötét, kivéve szuperhold idején. A nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz, ezért beszélünk vérholdról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában