járható(bb) utak

2019.01.22. 11:30

Idén eddig ezer tonna aszfalt került a somogyi kátyúkba

A kátyúzás során az idén, azaz három hét alatt eddig már 1018 tonna aszfaltot használtak fel megyénkben a szakemberek, a napokban hidegaszfalttal végzik a javításokat. A tartósabb munkálatok márciustól októberig zajlanak.

Harsányi Miklós

– A téli időszakban a csapadék a burkolatba bejutva a fagyási-olvadási ciklusok hatására szétfeszítheti az aszfaltot, emiatt alakulnak ki a burkolati hibák – tájékoztatott Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője. – Ilyen jelenségek leginkább csapadékos, illetve változékonyabb időjárás esetén fordulnak elő. Főleg akkor, ha nagy hőmérséklet különbségek alakulnak ki rövid időn belül, amire az elmúlt napokban, hetekben is számos alkalommal volt példa. A téli időszakban is folyamatosan, ütemezetten végezzük a lokális burkolatjavítási munkákat.

Erre akkor van lehetőség, ha száraz az időjárás és a hőmérséklet nulla Celsius fok feletti. A télen alapvetően speciális kátyúzó anyagot használnak a szakemberek, egyes kiemelt útszakaszokon korlátozottan ebben az időszakban is végeznek tartósabb, melegaszfaltos javításokat. Ezekben a hónapokban is az utak úthálózati szerepe alapján oldják meg a feladatot vagyis a forgalmasabb útszakaszokon található hibák javítása elsőbbséget élvez. A megyei közutakon – a költségvetési forrásokból megvalósuló útfelújítási programokon kívül a társaság számára biztosított éves forrásokból – a lokális és nagy felületű javításokat ütemezetten végzik az idén is. Ennek során 2018-ban mintegy 11 200 tonna anyagot használtak fel, tervek szerint 2019-ben tízezer tonnát, az elmúlt három hétben 1018 tonna aszfaltot dolgoztak be a kátyúzás során.

Hatékony megoldás

– A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség – közölte Pécsi Norbert. Tavaly az utóbbi évek legnagyobb útfelújítási programjait indíthatták el, melynek során megyénkben 56,1 kilométer utat korszerűsítették, a projekt az idén 32,6 kilométeren folytatódik, s ez kiegészül a Magyar Falu Programban szereplő újabb útfelújítási munkálatokkal. A társaság a programokat a szaktárca megbízása alapján indíthatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában