Nyugdíjas munka

2019.01.11. 09:45

A tapasztalat érték, nagy az igény a nyugdíjas munkavállalókra

Több nyugdíjas dolgozhat a jövőben Magyarországon, a januári jogszabályi változásoknak köszönhetően már csak személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem. A somogyi munkaerő-piacon nagy az igény a tapasztalt nyugdíjasokra. 

Góz Lilla

Másfél éve alakult meg a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet Kaposváron. Az év kezdetekor százötven nyugdíjassal volt kapcsolatuk.

– A betanított munkástól egészen a programozóig sikerült nyugdíj mellett állást találni a szövetkezet tagjainak. Van, aki a pénz miatt, más a közösség összetartó ereje miatt lépett be hozzánk – mondta el érdeklődésünkre Dakó Roland. A szövetkezet vezetője megjegyezte: céljuk, hogy az időseknek rugalmas munkahelyet keressenek, továbbá szabadidejükben kirándulásokat is szerveznek nekik.

– Azt gondolom, az idei új szabályozás révén több nyugdíjas vállalhat munkát. A sokkal kedvezőbb adózási szabályok szerint már csak személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak, járulékot nem – tette hozzá Dakó Roland.

– Nagyon rossz a somogyi nyugdíjasok anyagi helyzete, átlagban tízezer forinttal kapnak havonta kevesebbet, mint az országos átlag – mondta el Stikel János. A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke hozzátette: az átlagnyugdíj a megyében 120 ezer forint, a somogyi nyugdíjasok hetven százaléka nettó minimálbért, 98 ezer forintot kap. Pont emiatt sokan érdeklődnek nála munkalehetőségekről, főként korábban hiányszakmákban dolgozók és megfelelő egészségügyi helyzetben lévők.

A Kaposvári Villamossági Gyárban hat nyugdíjaskorút foglalkoztatnak. – Jellemzően inkább szakmunkások, de van mérnök nyugdíjasunk is. Ők mindannyian a vállalatnál dolgoztak korábban. Nagy segítség nekünk a munkájuk, mert sok területen küzdünk munkaerőhiánnyal – mondta el lapunknak Szalai Gyula. A cég ügyvezető igazgatója hozzátette: leginkább a férfiak maradnak dolgozni és mindannyian felelősségteljesen, hatékonyan végzik a munkájukat.

Az új szabályozásnak köszönhetően nem túl hosszú idő alatt akár meg is duplázódhat a nyugdíj mellett munkát vállalók létszáma. A január elseje óta élő szabályok alapján a nyugdíj mellett dolgozók fizetéséből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni, az érintetteknek tehát sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Eddig bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, idén viszont már 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában