leárazások

2019.01.02. 19:45

Minden olcsóbb, mint az ünnepek előtt

Több üzletben is vetekszik az éve eleji forgalom a karácsonyival. Sokan vásárolnak ruhanemüket, műszaki cikkeket, mert ilyenkor akár 30-50 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá egyes árucikkekhez. Évről évre egyre korábban, van akcióztak az áruházláncok.

Góz Lilla

Óriási piros figyelemfelhívó táblákkal vannak tele a kaposvári üzletek. Van, amelyikben már karácsony előtt, de a legtöbben pedig az ünnepek után kezdődtek a leárazások. Akár 50 százalékkal is olcsóbban juthatunk hozzá a termékekhez.

– Rengetegen jönnek most, átlagosan 30-50 százalékkal olcsóbbak a ruhanemük üzletünkben – mondta el az egyik eladó. Azt tapasztalják a legtöbben a kabátokat, pulóvereket, téli meleg sálakat, sapkákat keresik.

– Karácsonyra elméreteztük a ruhákat, cseréltünk és ahogy bejöttünk az üzletbe akkor láttam mennyi akció van már most – mondta el Déri Melinda. Hozzátette: nagyon sok az akció, szilveszterre vett egy felsőt és egy nadrágot, a gyermekrészlegen pedig a fiainak válogatott ruhaneműket.

– A leárazott termékeket húsz százalékkal olcsóbban tudják megvenni az érdeklődők azzal a kuponnal, amelyet karácsony előtti vásárlásukkor kaptak – mondta el Ágoston Szilveszter. Az egyik kaposvári sportáruház vezetője hozzátette: január hetedikétől indul a nagy akciójuk, amikor a szezonális termékeiket 30–50 százalékkal olcsóbban kínálják.

A vezető áruházláncok jellemzően december 27–28–tól kezdődően időzítik karácsony utáni akcióikat, amelyeket általában több hetes hetes időtartamra jelölnek ki.Nem csak a ruhaüzletek, hanem a műszaki áruházak is akcióznak. Januárban a tavalyi évhez hasonlóan ismét várhatóak például áfamentes napok, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerülnek 20–25 százalékkal kevesebbe.

Az akciónak valóban akciónak kell lennie

A kereskedelmi jogszabályok szerint az engedménynek ténylegesen engedménynek kell lennie, a kedvezménynek a listaárakhoz képest maradéktalanul kell teljesülnie. Megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat az a vállalkozás, amely az általa meghirdetett akciós eladási árnál magasabb áron értékesíti az akciós termékeit. Megtévesztő a vállalkozás azon magatartása is, amikor a feltüntetett árkedvezmény mértékénél kisebb kedvezményt érvényesít. Abban az esetben, ha azt észleljük, hogy egy cég tisztességtelenül járt el panaszunkkal a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatunk.

A leértékeltre is érvényes a csere

Többször találkozhattunk már azzal a kereskedői reakcióval, mely szerint az akciós terméket nem váltanak vissza, nem cserélnek ki. Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Egyetlen kivétel van, ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák. Továbbá tartós fogyasztási cikkek – például műszaki eszközök- esetében 10 ezer forintnyi vételár felett kötelező a termékhez jótállási jegyet adni. Sok európai országban egyébként szigorú szabályai vannak, mikortól indulhat a kiárusítási szezon és mennyit engedhetnek az árból a kereskedők, de itthon nincsenek ilyen megkötések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában