fogadalmak

2019.01.08. 16:09

Pityókás szilveszter után száraz január

Január a nagy fogadalmak és az újrakezdés ideje. Egyre többen tesznek eleget a száraz január kihívásnak.

Koszorus Rita

Ennek lényege, hogy a résztvevők egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. Persze legyinthetünk, hogy egy hónap ital nélkül mit sem ér. De valójában egy rövidebb megvonásnak is érdekes hatásai lehetnek. – A kihívás nem igazán a függőknek szól, hanem egyfajta figyelemfelhívás – mondta el kérdésünkre Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője. – Ez inkább azoknak jó próba, akik veszélyeztetettek. A harminc napos megvonás megmutatja, hogy milyen a kapcsolatunk az alkohollal.

Hiszen lehet, hogy pont emiatt tűnik fel, mennyire hangsúlyosan jelen van a mindennapokban a szer. Merthogy az alkohol is egy pszichoaktív szer, csak társadalmilag jóval elfogadottabb, mint például a marihuána, vagy a kokain.

A szilveszterrel és az új esztendő ünneplésével pedig szinte egybeforrt az alkoholfogyasztás. – A fiatalokra nézve ez káros, mert azt hiszik csak alkoholmámorban lehet elbúcsúztatni az óévet – De ezzel nem lenne még gond, ha felelősen állnának hozzá, de valljuk be nem ez a jellemző. Pedig jó lenne szilveszter éjszakáján is figyelni a mértékletes alkoholfogyasztásra.

Persze egyéntől is függ, hogy mennyire figyel erre. S kétségtelen, hogy egy fiatalnak, aki még önmagát keresi, különösen nehéz egyensúlyt találni. Ha pedig ez nem sikerült szilveszterkor, még mindig van mód a száraz január betartására, mert a méregtelenítés a szervezetnek is jót tesz. Persze csak akkor, ha februárban és márciusban nem pótoljuk be a januárban el nem fogyasztott mennyiséget.

Korán kezdik a kaposvári tinik

Ezt bizonyítják a statisztikák is, melyek szerint hazánk Európa élmezőnyébe tartozik a fiatalok első alkoholfogyasztását tekintve. Ugyanis a magyar tinik már átlagosan 13 évesen kipróbálják milyen alkoholmámorban úszni. S az országos átlag jellemző a somogyi megyeszékhelyre is, tudtuk meg Kovács Gergelytől.

Az alkohol egy elfogadott szer, ezért sokan nem értékelik akkora problémának a túlzott fogyasztást, mint amekkora. Ezért sokáig lehet egy alkoholbeteggel együtt élni úgy, hogy észre sem vesszük milyen komoly problémával küzd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában