Horvát gyakorlat

2019.01.23. 11:30

Rákerőlevesben sem főzik már le az ifjú szakácsokat

Szokatlan feladat a somogyi szakács tanulóknak polipot készíteni, kagylót pucolni vagy friss árut vásárolni a tengeri halpiacon. Mindezt megadta nekik a horvátországi gyakorlatuk. Az új tudásukról a napokban adtak számot bemutatójukon.

K.G.

Bizony, többször át kell szűrni a ráklevest, hogy olyan tiszta legyen, mint egy tea. Horváth Lajos gyakorlati oktatásvezető ragaszkodik ahhoz, hogy 12-23 órán át főjön a tűzhelyen, mielőtt a vendégek megkóstolnák. Különleges alkalomra készültek a KSZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola konyháján, mert a diákok egy ebéd keretében bemutatták a Horvátországban elsajátított tudásukat. Sokan közülük a szomszéd országban találkoztak először tengeri herkentyűkkel, sőt a hátrányos helyzetű fiatalok egy része akkor járt először külföldön is.

– Maga a táj is gyönyörű volt, és rengeteg gasztronómiai élménnyel ismerkedtem meg – emlékezett vissza lelkesen a kaposvári Róth Zsuzsanna Fruzsina. – A szálloda konyháján zöldséget kellett aprítanom, kagylót mosnom. A kedvenc ételem lett a polip rizzsel. A munka mellett sokat kirándultunk.

– Angolul és németül kellett beszélni a vendégekkel, s felszolgálási tapasztalatot szereztem, mert egy nap betanulás után a vendégekkel foglalkoztam napi hét órában – mondta Palancsa Liliána, 17 éves somogytúri diák, aki felnőttként szívesen dolgozna külföldön. – Vágyálmom volt, hogy eljussak a tengerhez, és ez már az első gyakorlatomon sikerült.

Tavaly nyáron a Széchenyiből 45 szakács és pincér tanuló 12 kísérő tanárral a Porec melletti Laterna üdülőtelepen töltötte a szakmai gyakorlatát. Az Európai Bizottság pályázatán nyertek erre a célra több mint 117 ezer eurót. A kiutazásukat a Nemzeti Erasmus + Iroda és a Tempus Közalapítvány segítette. A program folytatódik. A támogatásból január 27-én az ausztriai Raurisba utazik 28 szakács, cukrász és pincér tanuló egy alpesi téli gyakorlatra. A résztvevő diákoknak javul a tanulmányi teljesítményük, önállóbbak lesznek, nő az önértékelésük és gyakorolják az idegen nyelveket.

Ötfogásos ebédet tálaltak

Ötfogásos mediterrán ebédet főztek a diákok. Előétel után rákerőlevest tálaltak tésztabatyuval, majd tenger gyümölcseivel töltött paradicsom, gratinozva, utána pedig tőkehalfilé került a tányérra, francialecsóval, vajasburgonyával és zöldmártással. Egy karamell desszert zárta az ételsort. Az ebéden részt vett Drago Horvat, Horvátország pécsi főkonzulja, Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a SKIK vezetősége, valamint Kovács Márk, a kaposvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az összejövetelen Kárász László, az iskola igazgatója is könnyedén szóval tartotta a vendégeket, hiszen Horvátországban végezte tanulmányait, így jól beszél horvátul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában