Különleges katalógus

2019.01.12. 15:40

Sokat mesél egy pásztor életéről a beretvatartója

Színes képekkel és történetekkel mutatja be a pásztorok világát a Rippl-Rónai Múzeum pár hete megjelent katalógusa. A gyűjtemény 364 olyan tárgyat tartalmaz, amelynek többségét pásztoremberek készítettek és használtak is.

Marosi Gábor

A becslések szerint 1873-ban Somogy megyében körülbelül nyolcezer pásztor élt. Számuk azonban évről évre folyamatosan csökkent, az 1950-es évekre pedig alig maradt, aki ezt a hivatást választotta magának. A pásztorok világa című katalógus a Rippl-Rónai Múzeum munkatársainak szerkesztésében jelent meg, ezt az életformát és a hozzá kapcsolódó tárgyakat mutatja be.

– Ez egy múzeumi tárgykatalógus, ami egy kicsit sajátos módon lett megszerkesztve – mondta Pisztora Zsófia, a Rippl-Rónai Múzeum néprajzos muzeológusa, a kiadvány szerkesztője.

– A katalógus a 2017 őszén megnyílt néprajzi látványraktárnak egy gyűjteményalegységét, a pásztorfaragások gyűjteményét dolgozza fel. Nem teljes, mert nem tudtunk mindent beletenni, de úgy szerkesztettük meg a kötetet, hogy nemcsak a tárgyaknak a leírását, illetve a származási adatait találja meg az olvasó, hanem tárgycsoportokra osztottuk a kötetet. Minden kategória előtt van egy bevezető fejezet, ahol röviden, olvasmányosan, érdekességeket próbálunk megosztani az olvasókkal, de a műtárgyakat az alkotóik életével is összefüggésbe hoztuk.

– Egy ismeretterjesztő kötetet szerettünk volna létrehozni – folytatta Pisztora Zsófia. – A kiadvány érthető, sok gyakorlati információt és érdekességet tartalmaz, amiket képekkel egészítettünk ki. Ugyanakkor az is célunk volt, hogy az a rengeteg tárgy és faragás, amelyeket a múzeumban láthatnak az emberek, azt egy kicsit alaposabban megismerjék. A sótartók fejezetnél, például nemcsak azt láthatják, hogy mennyi van belőle, hogyan van díszítve és mekkora, hanem megtudhatják azt is, hogy mit sóztak meg, hogyan jutottak élelemhez azok az emberek, akik az életük több mint kilencven százalékát a szabadban töltötték.

A 239 oldalas könyvet a múzeumban lehet megvásárolni. A kiadványhoz tartozik egy néhány oldalas múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet. A kivehető mellékletben társasjáték is található, így a gyerekek könnyebben érthetik meg a pásztorok életét. A színes katalógus hamarosan online változatban is elérhető lesz a múzeum honlapján.

Kétszáz évvel ezelőttről származik a legrégebbi tárgy

A kiadvány bemutatja a faragószerszámokat és a technikákat, de az állatgyógyítás eszközeit, ostorokat, ostornyeleket, botokat, szarukürtöket, só-, gyufa- és borotvatartókat, tükrösöket, óraláncokat, kobakokat, hébéreket és a dohányzáshoz szükséges eszközöket is tartalmazza. A legkorábbi tárgy, ami a gyűjteményben látható, az 1830-as évekből származik, sok tárgyról azonban a muzeológusok sem tudják melyik korból való. A kiadvány a 19. század első felétől egészen a mai napig tartalmaz tárgyakat, összesen 364-et. Ezeknek többségét pásztoremberek készítették a szabadidejükben és használták azokat, de ajándékba is adtak belőle, később pedig, amikor munkanélküliek lettek, akkor ebből éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában