Hódító hódok

2019.01.31. 11:30

Újra otthon érzik magukat a hódok Somogyban

Elszaporodtak a hódok megyénkben. A visszatelepítési program sikere után a Drávától terjedtek szét a környéken, s mostanra a Kapos vidékét is kezdik meghódítani. Eddig nagy károkat még nem okoztak Somogyban, de néhány gyümölcsfát már megrágtak.

Kovács Gábor

Újra otthon érzi magát a hód hazánkban, s benne a somogyi tájakon is. Sőt Szegvári Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága somogyi tájegységvezetője még Bécs belvárosában is látta a hódok nyomait, mert az állatok ott is megjelentek a csatornák mentén. A Szigetközben, Nyugat-Magyarországon már komoly károkat okoztak a nemesnyárasokban, illetve a vízfolyások melletti fásításokban. Ez konfliktusokhoz vezetett a gazdákkal. A hódok a megyénkben már elfoglalták a számukra legideálisabb, vizes élőhelyeket, és újabban a kisebb vízfolyásoknál, a dombvidékeken is rendre feltűnnek.

– Somogyban is előfordult már, hogy néhány gyümölcsfát megrágtak, de kiterjedt károkat még nem okoztak – mondta Szegvári Zoltán. – Lehet ellenük védekezni mechanikusan, kátránypapírral vagy dróttal kell körbetekerni a fákat.

A hódok populációja stabil, és ennek örülnek a szakemberek, mert ennek az őshonos fajnak, amely egykor eltűnt az országból, helye van a Kárpát-medence élővilágában. A horvátokkal közös projekt volt a hódok visszatelepítése a Drávára, amely egy évtizede történt Nyugat-Európából hozott példányokkal.

A határfolyótól terjedtek szét legyezőszerűen a vidéken. A hódok nyomai ott vannak a Csurgó környéki patakoknál is, s már Kaposvártól nem messze is vannak hódvárak, kezdik meghódítani a Kapos folyót. Kaposhomokon látták meg az elsőket a környéken.

– Egyértelműen látszik, hogy szaporodnak, de ezzel nincs baj – jelentette ki Toldi Miklós, a Dráva Szövetség vezetője.

– A part mellett, az ártereken rágnak ki egy-egy fát, s annak a kérgét, hajtásait eszegetik, de jelentős károkat nem okoznak.

Védett állat a hód, de nemsokára gyéríteni kell

Az eurázsiai hód védett állatfaj, mert a XIX. század közepére szinte kiirtották. A törvény szerint csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és felügyeletével lehet fellépni a hódok ellen. A hódgátak elbontásának engedélyezését a vízügyi igazgatóságnak is a természetvédelmi hatóságnál kell kezdeményeznie, de az elbontott hódvárakat az állatok vissza szokták építeni. A szakemberek közül sokan azt gondolják, hogy eljöhet az idő a hódok gyérítésére, vagyis a szabályozott körülmények közötti vadászatára. Régen a prémje mellett a húsáért is vadászták, mert böjti étel volt. Böjt idején ugyanis csak halat lehetett fogyasztani, s a népi furfang szerint minden, ami vízben él, halnak számít, így a hód sem úszta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában