nők 40 program

2019.01.27. 19:00

Unokázás és részmunka a nyugdíjas években

Tavaly csaknem ezer somogyi nő választotta a kedvezményes nyugdíj lehetőségét. A Nők 40 program nagyon népszerű továbbra is. Van, aki azonban részmunkát is vállal mellette, hogy biztosabb legyen a megélhetése.

Góz Lilla

– Lejárt az ötéves felső vezetői megbízatásom, maximum még két évet terveztem még dolgozni, de egy évnyi szabadságom bent volt és úgy döntöttem elmegyek nyugdíjba – mondta érdeklődésünkre Varga Magdolna, a Szocionet egykori igazgatója A Nők 40 Programot választva 2016 végén ment el nyugdíjba.

– Szerettem volna élvezni a nyugdíjas éveimet, megszületett a második unokám is, így elkel a segítség a fiaméknak – mesélte a háttérről Varga Magdolna. – Nagyszüleimmel töltött idő meghatározó volt az életemben. Minden háztartási ismeretet és népdalokat a nagymamámtól tanultam –. Örül, hogy olyan dolgokra is jut ideje, amire korábban nem. Sokat kirándul, olvas és sportol.

Hiába dolgozhatnak rövidebb ideig a nők, kevesebb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik korhatáron vonultak vissza. – Sokak ott dolgoznak nyugdíj mellett, ahol korábban aktívak voltak, vagy kerestek egy négy-hat órás munkát – jegyezte meg Stikel János. A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének elnöke hozzátette: sok nő él ezzel a lehetőséggel, de szerinte a férfiakra is ki kellene terjeszteni ezt a lehetőséget. – A somogyi nyugdíjak viszont elmaradnak az országos átlaghoz képest tízezer forinttal, így kénytelenek nagyon sokan még dolgozni.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2017–ben 966 nő vette igénybe a kedvezményes nyugdíj lehetőségét, 2018–ban már 997-en. Tavaly a legtöbben 487–en a kaposvári, 308-an a siófoki és 202 fő pedig a nagyatádi járásban ment el kedvezményes öregségi nyugdíjba. Azok, akik a Nők 40 programban szeretnének részt venni különböző feltételnek kell megfelelniük. Legalább negyven évi jogosultsági idővel kell rendelkezni, ebből legfeljebb nyolc év lehet a gyermeknevelésre töltött idő. Változás, hogy korábban az igénylő azon a napon, amelytől kérte a kedvezményes nyugdíj megállapítását, nem állhatott biztosítási jogviszonyban. 2018. július 26–ától viszont ezt a feltételt eltörölték. Az az édesanya, aki súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, vagy háztartásában legalább öt gyermeket nevelt fel, azoknak 30 év tényleges keresőtevékenységet kell igazolnia. 2011, a bevezetés éve óta a lehetőséggel már 222 ezren éltek, és a jövőben is igénybe lehet majd venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában