fusimunka

2019.01.06. 11:00

A falvakban nehezen találnak szerelőt, mert kevés a szakember

Egyre kevesebb az iparos a kistelepüléseken, ezért az ott élőknek nincs könnyű dolguk, ha éppen szerelőt kell találniuk. Ma már gyakori, hogy az internetes fórumokat hívják segítségül a vidéken lakók, hogy könnyebben juthassanak elérhető mesteremberekhez.

Kovács Gábor

Neiczer János 37 éven át dolgozott gáz-és fűtésszerelőként. Korábban Niklán élt, majd beköltözött a megyeszékhelyre. Jól ismeri a vidékiek hasonló problémáit.

– Egy városi szerelőt nemigen tudnak megfizetni a távolabbi kistelepüléseken élők, mert állniuk kellene a kiszálláskor a megtett kilométereket is – vázolta fel Neiczer János. – Az időveszteség miatt a városi szerelő sem utazik szívesen vidékre. Már évtizedekkel ezelőtt megjósolta a vidéki szakemberhiányt az egykori niklai gázszerelő. Szerinte a kistelepüléseken élő idősek ma már nehezen találnak szolgáltatást, ezért sokszor az önkormányzatokhoz fordulnak.

– Az önkormányzatok csupán azt tehetik, hogy beiskoláztatják a tehetséges embereket, aki aztán az egész falu javára dolgozhatnak – véli Neiczer János. – A karbantartó jellegű munkákhoz sok tapasztalat kell, de azt meg is kell szerezni.

Ha nincs szerelő a faluban, a helyiek elhanyagolják a portákat. Ez a ladi Tóth Géza tapasztalata, aki ácsként dolgozott. – Az idős szakemberek nagy része abbahagyja a munkát, és kevés az utánpótlás – mondta Tóth Géza. Saját magának még megcsinálja az otthoni javítani valót, de másnak már nem a faluban.

Másutt kedvezőbb a helyzet. A bőszénfai Kuhl Tamás és Varga Zsolt sorolják, hogy mennyi iparos működik a településen: villanyszerelő, fűtésszerelő, kőműves, szobafestő. Ha nem is dolgozik mindenki a szakmájában, besegítenek az ismerősöknek. Alig dolgoznak már a régi iparosok a falvakban, mondta kérdésünkre Szüts András, Csoma polgármestere. Az idősek közül a legtöbben visszaadták az ipart, de ház körüli munkákkal fusiban még lehet hozzájuk fordulni, mert a szakértelmük és a szerszámaik még megvannak. Mosógépszerelő azonban már közeli Dombóvárról jár át. A lakók még nem kértek segítséget hasonló ügyben az önkormányzattól. Ők ugyanúgy keresnek szerelőt, csak az önkormányzat több címmel rendelkezik.

Interneten kutatnak a kis falvakban

Új alkalmazások bukkantak fel az interneten, amelyek azt segítik elő, hogy egy adott környéken egymásra találjanak a szerelők, iparosok és az ügyfelek. Itt a hozzászólásukkal azok is segíthetnek, akinek csupán ötletük vagy tippjük, esetleg jó tapasztalatuk van arra, hogyan akadhatnak egymásra a szolgáltatást nyújtók és igénylők egy térségben. Szükség van a koordinációra, mert egy-egy területen megfogyatkozott már a szakik száma. Van olyan portál, amely arra vállalkozott, hogy a közösség ajánlásával keresi a jó szakembereket.

Hallottunk arról is, hogy valaki új környékre költözve az internetes közösségi oldalakon olyan helyi csoportokba regisztrált, amelyek segítségével könnyebben bukkanhat a közelben élő mesteremberekre. Mégis a kistelepüléseken a leggyakoribb hétköznapi megoldás még mindig az, ha a faluban van olyan ezermester, akinek ha nincs is minden szakmáról papírja, de mindenhez ért. Ez azonban rejthet olyan veszélyeket, hogy kontárra bízzuk a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában