A kúriához fordultak

2019.02.11. 16:20

A földváriak érdeke a kikötőfejlesztés

A Kúriához fordult az alapvető jogok biztosa a balatonföldvári kikötő fejlesztés ügyében. Az ombudsman azt kifogásolta, hogy a helyhatóság szerinte olyan mértékben módosította a helyi építési szabályzatot a fejlesztés érdekében, ami szerinte nem megengedhető.

Koszorus Rita

Erről Holovits Huba polgármester azt mondta: jogtechnikai értelmezésbeli kérdésről van szó. – A jogászok eldöntik, hogy kinek van igaza – mondta a városvezető. – A jogászoknak az a dolga, hogy jogi kérdésekkel foglalkozzanak, a településvezetőknek pedig, hogy a rájuk bízott település fejlődését segítsék elő.

Holovits Huba elmondta: számára érthetetlen az ombudsman részkifogása. Hiszen a rendezési terv módosítást több egyeztetés előzte meg az államigazgatási szervekkel, illetve az érintett szakhatóságokkal. – Nem földvári sajátosságról van szó – tette hozzá a polgármester.

– Ez a rendezési tervi eszköz a tudomásunk szerint több Balaton-parti település, megyei jogú város és budapesti kerület rendezési tervében is szerepel. Amennyiben elmarasztaló döntést hoz a kúria, nyilván nem csak Balatonföldvár, hanem minden településre hatással lesz, aki ért ezzel a tervi megoldással.

Kiemelte: néhány méteres sávot érint a kifogásolt rész, amely az elképzelésben elhanyagolható méretű.

Ám a kikötőfejlesztés Balatonföldvár és az ott élők alapvető érdeke, hiszen a kikötő és környéke a város nyári központja, első számú turisztikai attrakció. S amennyiben a modernizálás nem megy végbe, Holovits Huba szerint a jelenlegi hatvanas évekbeli állapotot konzerválják még hosszú évekre.

Ezek is érdekelhetik