együtt a falu

2019.02.04. 14:00

A szentgáloskéri hagyományőrzők tovább öregbítik a falu hírnevét

Szentgáloskér az idén tovább épül: megújul az óvoda környéke, s nagy energiát mozgósítanak a járdák, utak rendbetételére. Az 530 lelkes településen egyre több fiatal pár akarja igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt.

Harsányi Miklós

– Most autózunk és várat építünk a barátommal – sorolta egy szuszra egy négy éves kisfiú Esküdtné Varga Andreának, a helyi óvoda telephelyvezetőjének. Bár 17 gyermek jár az oviba, a téli megfázás a kicsiket sem kímélte: a napokban csak kilenc gyermeket hoztak a szülők. Tágas, játékok sokaságával felszerelt csoportszoba, s barátságosan berendezett előtér, étkező: a szakemberek szemlátomást komoly energiát fordítanak az intézményre, s az idén további korszerűsítést terveznek. Újabb szabadtéri mászókát akarnak felállítani, műfüves pályát alakítanak ki, s a parkosítás is feladatot ad.

– Építkezik a község is – mondta Szabó Péter szentgáloskéri polgármester. – Csaknem 40 millió forintot kívánunk fordítani az utak és járdák rendbetételére. Időszerű a feladat a Pacsirta, a József Attila-, illetve az Akácfa és a Dózsa György utcában is. Ez összességében közel egy kilométernyi szakaszt érint, s a lapapusztai utat is szeretnénk leaszfaltozni. Mely sok helyen töredezett, s abban bízunk, hogy sikeresen szerepelünk majd a Magyar Falu Programban.

A község központjában egy közösségi teret is kialakítanak, ahol kemencét építenek, s füves, parkosított terület fogadja majd a kikapcsolódni vágyókat. A faluszépítő akcióba a közmunkások is bekapcsolódnak: az idén 20 szentgáloskérit akar foglalkoztatni az önkormányzat, s a helyben gyártott térkővel a járdát burkolják le. Szabó Péter szerint tudatos, alaposan átgondolt fejlesztések segítik a fejlődést: ezért rangsorolják a feladatokat, s a rendelkezésre álló forrást minél hatékonyabban használják fel.

– Olyan közeget szeretnénk teremteni, ahol a fiatalok is otthon érzik magukat – hangsúlyozta a polgármester. – Örülünk, hogy egyre több családalapítás előtt álló pár igényli a CSOK-ot. Biztató, hogy helyben képzelik el a jövőjüket.

Önkéntes közösségépítők

– Legyen szó kisebb vagy népesebb csapatról, lényeg, hogy a szervezetek a közösség javát szolgálják – emelte ki Szabó Péter polgármester. – A rendszeres összejövetelek, a helyi és térségi rendezvények lehetőséget teremtenek a találkozásra, s egyúttal alkalmat adnak a tapasztalatcserére, a kikapcsolódásra. A hagyományőrzők Napsugár Egyesülete a kulturális programokon öregbítik a község hírnevét, a polgárőrség önkéntesei a község biztonságáért dolgoznak, a Citerás egyesületen kívül a hölgyek alkotta csapat, a Fárida tánccsoport is helyben működik. Lényegesnek érzem, hogy ezen a téren is folyamatos legyen az utánpótlás, azaz a tinédzsereken kívül a huszon- és harminc éves korosztály is megtalálja a kapcsolódási pontokat, s számíthassanak egymásra. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten ehhez is segítséget kíván adni, s a közeljövőben újabb programokat akarunk elindítani.

Az önkéntes közösségépítőkön kívül a középiskolások is kiveszik részüket a munkából. A kötelező 50 órás közösségi szolgálatra az utóbbi időben 11 diák jelentkezett a helyi óvodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában