háziorvos

2019.02.23. 09:00

A szomszéd megyéből érkezik a gyógyító segítség

Továbbra is 18 betöltetlen háziorvosi praxis van Somogyban, csakúgy mint fél évvel ezelőtt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint a megyében Lakócsán a legrosszabb helyzet, ott több mint tíz éve nincs helyben orvos.

Marosi Gábor

A Baranya megyei Felsőszentmártonból jár át helyettesíteni a háziorvos Lakócsára. A betegek hetente két alkalommal kereshetik fel a rendelőt, de ha panaszuk van, telefonon is hívhatják az orvost, aki baj esetén azonnal segít. – Megszoktuk már, hogy nem helyben él az orvos – fogalmazott Matyók József, Lakócsa polgármestere. – A korábbi orvosunk már régen elköltözött, azóta helyettesítéssel oldjuk meg az ellátást. A rendelőben egyébként mindenféle felszerelés megvan és még szolgálati lakást is tudunk biztosítani, de sajnos nem akar ideköltözni senki sem – tette hozzá a település vezetője.

De nemcsak házi, hanem gyerekorvosok is hiányoznak Somogyból. Nagybajomban például mindennap más gyerekorvos rendel. – Mindenkinek ez a második körzete – mondta Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere. – Délelőtt a városban rendelnek, ebéd után pedig nálunk. Ez a váltott rendelés már másfél éve tart. A szülőknek annyira nem jó, hogy más-más orvos dolgozik, de legalább van, aki ellátja a gyerekeket. Szaklapokban adtunk már fel több hirdetést is, de nem jelentkezett senki – nyilatkozta lapunknak Czeferner Józsefné.

– Én azt látom, hogy nagy a gond – hangsúlyozta Dús István, a Magyar Orvosi Kamra (MOK) Somogy Megyei elnöke. – Nagyon sok körzetben kell helyettesíteni, mert nincs elég orvos. Úgy gondolom, hogy már túljutottunk azon, hogy gyorsan lehessen változtatni a kialakult helyzeten. Azt látom, hogy azok a fiatalok, akiket az egyetemre háziorvosi rezidensként felvesznek, azoknak csak egy töredéke kezd el háziorvosként dolgozni. Az a pár fiatal pedig nem tudja pótolni a zömmel hatvan év feletti háziorvosokat. Nem vonzó a háziorvosi pálya, mert a fiatal kezdő orvosok nem akarnak elmenni egy kis faluba dolgozni. Annál jobb lehetőségeik vannak, minthogy a városoktól húsz-harminc kilométerre letelepedjenek – tette hozzá a MOK megyei elnöke.

Idén új praxis és letelepedési pályázatokat hirdettek meg orvosoknak, erre összesen 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre. A háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négy, a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig akár húsz millió forint is elnyerhető. Utóbbit akkor fizetik ki, ha legalább öt éve üresen áll a praxis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában