horgászat

2019.02.12. 17:30

A versenybevételt halasításra költik az egyesületek

Véget ért a 26. FeHoVa: a járulékos szolgáltatásokkal együtt, a horgászat százmilliárd forintos nagyságrenddel járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) összegéhez. Somogy arányosan veszi ki részét mindebből, a becslések szerint 2018-ban 3-4 milliárd forint forint bevételt termelt az ágazat megyénkben.

Harsányi Miklós

– Sikeres volt a FeHoVa, s lendületes átalakulásnak vagyunk tanúi – hangsúlyozta Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgászegyesület elnöke, aki egyben a Mohosz alelnöke. – A változásra több tény utal: megyénkben öt éve közel 11 ezer horgászt regisztráltak, ám a legfrissebb adatok szerint 2018-ban az 52 somogyi egyesülethez már 17 710 horgász tartozott. Hasonlóan kiváló eredményeket lehet kimutatni országosan: pár év alatt több mint százezerrel nőtt a horgászok száma, s már 480 ezren hódolnak szenvedélyüknek. S az is kedvező tény, hogy február elején már meghaladta a 300 ezret azoknak a száma, akik regisztráltak a horgászkártyára. Somogy folyamatosan kiemelt célpont a horgászok körében: a Balaton, a Deseda és a Dráva mellett sok kisebb horgászvíz közül választhatnak a helyi és vendég sporttársak, ami a horgászturizmus fejlődésére kedvezően hat.

Beszámolók szerint Nagy István agrárminiszter közölte: a járulékos szolgáltatásokkal együtt, a horgászat 100 milliárd forintos nagyságrenddel járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) összegéhez. Kozári Miklós rámutatott: Somogy ebből arányosan vette ki részét, becslések alapján tavaly 3-4 milliárd forint bevételt termelt az ágazat, melynek csaknem egyharmadát a horgászturizmus adta. Biztató, hogy az egyesületeken kívül vendéglősök, panziótulajdonosok is fantáziát látnak az üzletágban, s az találja meg számítását, aki tartós távlatokban gondolkodik. Évente visszatérő haltelepítés, s a kulturált környezet fenntartása: az elnök szerint ez a fejlődés záloga, s hosszan lehet sorolni az utóbbi évek kisebb-nagyobb somogyi fejlesztéseit.

– A Gyertyánosi parkerdőben található horgásztavon kívül fontos építkezés helyszíne volt Nagybajom, ahol a partoldalt korszerűsítették, s így bármilyen – egyebek mellett finom szerelékes és féder – verseny lebonyolítására alkalmas a tó – mondta. – Idén az országos horgászbajnokság egyik fordulójának ad otthont a nagybajomi egyesület, s ez a rendezvény is tovább öregbíti a megye és a város hírnevét.

Áprilisban már várják a harcsázókat

– A Desedán 2018-ban közel 50 millió forint volt a forgalmunk, melynek 35 százalékát fordítottuk halasításra – közölte Kozári Miklós. – A Töröcskei tó esetében a 45 százalékot is meghaladja ez a mutató, ezzel szemben az egyesületek országosan bevételük átlag 30 százalékát költik halvásárlásra. Időnként nem egyszerű összehangolni a közösség és a horgászok érdekeit, ám döntő jelentősége van annak, hogy mindenki tudja: a verseny biztost bevételt jelent. Tavaly nálunk annyi pénz származott ebből, mintha eladtunk volna közel száz éves területi engedélyt. Idén újabb versenyre hívjuk a horgászokat: az áprilisi harcsafogó lesz az első.

Kozári Miklós – a Mohosz képviselőjeként – hétvégén részt vett az Alpok-Adria Közösség koperi tanácskozásán. A testületben Szlovénia átadja Horvátországnak az ügyeletes irányító szerepet, s a versenyekről is szó esett. A szakember kiemelte: a hazai, s így ezen belül a somogyi tavak népszerűsítésére is minden fórumot megragadnak, ezért hamarosan újra meghívják az Alpok-Adria országok tagjait a Desedára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában