Mobilposta

2019.02.05. 14:00

Bankautomata helyett a mobilpostás adja a készpénzt

Egyre kevesebb a bankautomata és a bankfiók a falvakban, ez persze megnehezíti a vidékiek pénzügyeit. Somogyban sok az olyan zsák-és kistelepülés, melyet fokozottan érint a probléma.

Kovács Gábor

A bankot felváltotta a mobilposta a kisközségekben, ezt az utóbbi években történt átalakulást már kezdik megszokni a vidéken élők. Azonban a mozgóposta nem jár macera nélkül: jelezni kell egy nappal előbb a pénzfelvételi szándékot és türelmesen várni kell, amíg megérkezik az autó.

Somogysimonyin is csak a betérő mobilposta járművében vehetnek le a lakók készpénzt bankkártyával a számláikról. – Már ha éppen van a postásnál annyi pénz, hogy ki tudja fizetni – felelte érdeklődésünkre Kovács Imréné, Somogysimonyi polgármestere. – De meg lehet beszélni, ha valaki másnap egy nagyobb összeget akar levenni, akkor a postás hoz annyit magával.

A somogyi kistelepülésről egy másik megyébe, Zalakarosra kell átjárni, ha egy ATM-et akarnak használni a somogysimonyiak. Ezért sokan akkorra időzítik a pénzfelvételt, amikor egy nagyobb helyen, például Marcaliban járnak. Számos kistelepülésen némi leleményességre is szükség van ahhoz, hogy ne kelljen várakozniuk a pénzre. Mindenkinek van egy táblája, s ha valamit akar a postástól, legyen az pénzfelvétel vagy levélfeladás, kiakasztja ezt a kapura-kerítésre, az útról jól látható helyre. Jön a postásautó, dudál, olyankor az ügyfél kimegy a háza elé. A postás többnyire 11 óra és dél között érkezik, kiszámítható módon.

Karádon leszerelte volna a bank az ATM-et, mondván nem gazdaságos. Tavaly Witzmann Mihály országgyűlési képviselő segítségével tudták csak megvédeni. Az önkormányzat levelet írt a banknak, hogy hagyják meg az automatát. – Jelenleg is működik a lakók örömére – mondta Schádl Szilárd polgármester. – Így munkaidőn túl és hétvégén is pénzhez juthatnak az emberek. A szomszédos Andocson, Látrányban sincs ATM. Ha a karádi megszűnt volna, Balatonlellére kellett volna mennünk, ami 20 kilométer távolság.

Somogyváron bezárták a takarékfiókot, de egy bankautomata megmaradt, ami stabilan működik, felelte kérdésünkre Gyurákovics László polgármester. A helyeiken kívül ide járnak a környező falvakból, s főként nyáron a Balatonra igyekvők körében nagy átmenő forgalmat bonyolít le.

A Dráva melletti Vízváron megszokták a mobilpostás pénzfelvételt, mondta Kozma László polgármester. A postások készségesek, tartják a megbeszélt időt. Bankautomata legközelebb Csurgón, Barcson vagy Nagyatádon található.

A mobilpostás pénzfelvétel ára

Hogy mennyibe kerül a mobilpostás pénzfelvétel az ügyfeleknek, az a Magyar Posta honlapján olvasható. Itt az szerepel, hogy a szolgáltatásokért nem számítanak fel díjat, a kártyahasználat díját pedig a kibocsátó bank állapítja meg. A postai készpénzfelvételi tranzakcióval kapcsolatban a kártyakibocsátó bank a kondíciós listája alapján számolhat fel díjat. Ennek mértéke eltérhet a szokásos készpénzfelvételi díjtól. A nagy összegű kifizetési igényeket biztonsági okokból legalább két nappal előbb, írásban célszerű jelezni a postának. A havonta első két alkalommal, maximum 150 ezer forintig biztosított ingyenes készpénzfelvételi tranzakció csak a belföldi bankautomatákból vehető igénybe. A posta helyett országosan keresnek más megoldásokat is, egy takarék ATM-mel felszerelt buszokat állított csatasorba. De felmerült az is, hogy a Nemzeti Bank nyisson közhasznú ATM-eket a falvakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában