infláció

2019.02.17. 11:30

Egekben a zöldségek ára, többe kerül a dohány is

Minden somogyi fogyasztót érint, hogy januárban 2,7 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, a legjobban a dohány, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

Góz Lilla

2019 első hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Az élelmiszerek ára az elmúlt egy évben 4,2 százalékkal nőtt, ezen belül a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 20,5, a liszté 8,7, a kenyéré 5,8 százalékkal volt magasabb. A cukor 10,3, a tojás pedig 25 százalékkal lett olcsóbb. A tojás átlagára tavaly januárban 40-55 Ft/db körül alakult, idén pedig átlagosan 34-50 Ft-ot kellett fizetni egy darab tojásért a nagyobb budapesti és vidéki piacokon.Decemberhez képest az idényáras élelmiszerek és a csokoládé, kakaó 4,2 százalékkal lett drágább.

A tej ára ugyanakkor 6,7 százalékkal csökkent, aminek az ESL és az UHT tej áfakulcsának 5 százalékra történő mérséklése az oka. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,9, ezen belül a dohányáruké 9,6 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,3, a tűzifa 7,8 százalékkal. Az üzemanyagokért három százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A piaci előrejelzések szerint hat százalékkal emelik a liszt árát a malmok februárban, a változás a pékségekben is jelentkezik majd. Egyes kutatások szerint luxussá teheti az étkezést a klímaváltozás. A globális felmelegedés nagy mértékben megdrágíthatja az élelmiszereket világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában