határidő

2019.02.09. 19:10

Egy éve van a közigazgatási és munkaügyi bíróságnak

2019. december 31-én megszűnik a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, közölte a Kaposvári Törvényszék.

K.G.

2020. január 1-től közigazgatási perekben – ide értve a közszféra munkaügyi pereit, valamint nyugdíj, megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatos és szociális ügyeket – , kizárólag a Pécsi Közigazgatási Törvényszék jár majd el.

Az olyan közigazgatási perekben, mint az ÁFA, helyi adó, ingatlan-nyilvántartás, földforgalmi ügyek, építési ügyek 2019. február 1-től már csak a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járhat el. Ide kell fordulnia az ügyfeleknek a befejezett ügyekben érkezett megkeresések és más kérelmek miatt is.

Az országban 2020. január 1-től szűnnek meg a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A közigazgatási jogviták, például az adó-, vám, építésügy, földforgalmi ügyek, közszféra munkajoga és szociális ügyek intézésére a rendes bírósági szervezettől elkülönült, új, kétszintű bírósági rendszert alakítanak ki. Első fokon a közigazgatási törvényszékek, míg másodfokon a Közigazgatási Felsőbíróság jár majd el.

A közigazgatási törvényszékeket Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben állítják majd fel, míg a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergom lesz.

A Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a társadalombiztosítási, szociális ügyekben, a gyermekvédelmi ellátások ügyeiben és a közszféra munkajogi pereiben még változatlanul eljár 2019. december 31. napjáig.

A Somogy megyei ügyfeleknek 2020. január 1-től minden közigazgatási jogvitában a Pécsi Közigazgatási Törvényszékhez kell fordulniuk. A versenyszféra munkajogát, vagyis a munkajogi pereket első fokon továbbra is Kaposváron tárgyalják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában