bajban a gyengénlátók

2019.02.12. 09:00

Elengedhetetlen segítség a hangosbeszélő, de sokszor nem működik

Nehezen tudnak tájékozódni a kaposvári helyi járatos buszokon a vakok és gyengénlátók. Több járaton is előfordult, hogy nem működött a hangalapú utastájékoztató rendszer, ezért a látássérültek nem tudták merre járt a busz és hol kellett volna leszállniuk.

Marosi Gábor

Több száz látássérült ember használja nap, mint a kaposvári helyi járatos buszokat. A fogyatékossággal élőknek hatalmas segítséget jelent az, hogy a járműveken lévő hangosbeszélő bemondja a járat számát és az útvonalat is. Többször előfordult azonban, hogy a buszokon nem működött a tájékoztató, megnehezítve ezzel a gyengén látók tájékozódását. A mindennapos problémára Dányádiné Molnár Cecília, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke hívta fel szerkesztőségünk figyelmét.

– Ez egy kifejezetten rossz és keserves dolog – hangsúlyozta Dányádiné Molnár Cecília. – Több jelzést is kaptunk már az egyesület tagjaitól és más látássérültektől, akik nem tudták merre jár a busz és hol kell leszállniuk. Sajnos én is sokszor tapasztaltam azt, hogy a hatos és a nyolcas számú buszokon nem működött az utastájékoztató. Azt nem tudom, hogy elromlott-e a rendszer vagy csak a sofőrök nem kapcsolták be, de az tény, hogy nem ment. Nekünk az is elég lenne, ha a hangerőn szabályoznának és halkan mondaná be a megállókat.

– Azt gondolom, hogy ez a technológiai mindenkinek jó, nemcsak a gyengénlátóknak – folytatta Dányádiné Molnár Cecília. – Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a buszokon bemondják a megállókat és a járat számát is. Sok városban nincs ilyen rendszer, a kaposvári buszokban viszont van, de sok esetben valamiért nem halljuk – tette hozzá.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Kaposvári Közlekedési Zrt. is. Veizer Jánosné, a cég vezérigazgató válaszlevelében úgy fogalmazott: a dinamikus utastájékoztató rendszert 2013-ban vezették be. A négy évvel ezelőtt vásárolt új buszokon azonban a sofőröknek nincsen lehetőségük arra, hogy kikapcsolják az utastájékoztató rendszert, viszont ha valami nem működik, azt jelenteniük kell. Néha előfordulhatnak meghibásodások, amelyeket mindig kiemelten kezelnek. Veizer Jánosné hozzátette: sajnos előfordult már az, hogy elhúzódott egy javítás azért, mert azt az alkatrészt, amelyet ki kellett cserélni, lassabban tudták csak beszerezni.

Beszélő lámpa

Újabb gyalogátkelőhelyen alakítottak ki olyan jelzőlámpát, amely segíti a vakok és gyengénlátók áthaladását. Így Kaposváron most már a 48-as Ifjúság útja és a Petőfi utca kereszteződésénél is hangos átkelő segíti a fogyatékossággal élők átjutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában