siker könyv

2019.02.18. 16:29

Gyilkos sorok Hetedvérig

Csóti Lili középiskolásként manapság egy egészen ritka hobbit választott: írónő lett, és fantasy, bűnügyi regényekben szövi történeteit. Utolsóként elkészült regénye, a Hetedvérig hamarosan elérhető lesz a könyvesboltokban.

Barkóczy László

Először 12 évesen ragadott tollat unaloműzésként. Ebből a választott elfoglaltságból nőtte ki magát az írás olyan szintre, hogy nevezett művével megnyerte a [bekezdés] elnevezésű, fiatal írótehetségeket felkaroló, felkutató pályázatot, amin elsőkönyvesek indulhattak. Itt, többek közt az volt a siker elismerése, hogy megjelentették Lili regényét.

– Az első két könyvem – merthogy a most megjelenő már a harmadik – elsősorban fantasy volt – emlékszik vissza a kezdetekre Csóti Lili. – Visszatekintve, nem is voltak igazán jók. Ha most újra olvasom őket, már nem tetszenek annyira – vallott művéről önkritikusan. – A Hetedvérigben már számomra is jól látszik a saját fejlődésem.

Egy véletlen folytán nevezte regényét a pályázatra, ahol százötven jelentkező közül Lili történetét találták a legjobbnak.

– A sztori egy fantasy elemekkel tarkított bűnügyi történet, ahol az olvasó lebilincselő misztikumokon keresztül ismerhet meg gyilkosságokat. De nem szeretném az egész történetet elmondani, maradjon titok, hogy pontosan mi miért történik a regényben – mondta el a fiatal írónő. Meglepő lehet, hogy bár Lili még csak 18 éves, mégis ilyen komoly, a valós világban tőle távol esőnek tűnő témákat dolgoz fel.

– Az ötlet onnan jött, hogy rengeteget olvastam természetfeletti történetekről, és nagyon érdekel ez a téma. Aztán még inkább körbejártam ezt a jelenségvilágot, így érthető miért emeltem ebből át elemeket a most elkészült történetbe is – mesél az indítékokról.

Ilyen fiatalon az ember ritkán tudja eldönteni, mi legyen igazából, ha felnő. Lilire most sokan mondják, írónő.

– Ehhez még nagyon nem szoktam hozzá – gondolkodott el. – Nem is tartom teljesen helytállónak. Az író egy szakma, olyan emberekre mondják, akiknek ez a hivatásuk, ezzel keresik meg a kenyerüket. Kicsit hivatásszerű ez a fogalom – merengett felvetésünkre – Amíg ki nem derült, hogy nyertem a pályázaton, sokan nem is tudták, hogy írok. Én nem nagyon mondtam senkinek, és tőlem sem kérdezték. Amikor kiderült mivel is foglalkozom, sokan meglepődtek.

A kezdeti siker után azt gondolhatnánk, hogy egy jól meghatározott fényes életpálya nyitányát látjuk. Lili szerint még ez is lehetséges. – Nem kifejezetten írónak tanulok tovább. Nyelveket szeretnék tanulni, melynek segítségével távoli helyekre juthatok el, ahol élményeket, tapasztalatot szerezhetek. Ha ez inspirálni fog a további írásra, akkor persze továbbra sem hagyom abba – mondta el a terveiről.

Két címmel készült el a könyv, a kiadó javasolta a másodikat

A Hetedvérig már a második címe Csóti Lili az idei könyvfesztiválon megjelenő regényének. Mind elmondta, végig két címet szánt ennek művének. A pályázatra a „Körben az utolsó”-val adta be, majd a kiadó javaslatára változtatta meg a jelenlegi, „Hetedvérig”-re. Abban bízik, ezzel a megoldással talán még figyelemfelkeltőbb lesz a regény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában