kutya siker

2019.02.19. 09:30

Hatból öt véreb vizsgázott le Kaszón

27. alkalommal rendezték meg a Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgát a somogyi erdőben. Idén hat kutya vett részt a megmérettetésen. Közülük öten tettek sikeres vizsgát.

Góz Lilla

Kürtszó nyitotta meg a hagyományosan, minden évben megrendezett Kaszó Kupa Országos Véreb Fővizsgát. Kovács Zoltán, kormánybiztos és Galamb Gábor vezérigazgató köszöntőjét követően felvonultak az ebek és gazdáik. A küllembírálat során többek közt az anatómiai felépítést, a fej formáját, a hátvonalakat, a végtagok állását, a mozgás harmóniáját, a szemeket, a fogakat vizsgálták. A vizsga során a kutya és vezetője feladata, hogy egy korábban sebzett vadat közös erővel megtaláljanak.

Az ebek bizonyították engedelmességüket és parancskövetésüket is. A Kaszó Kupát 1990 óta rendezik meg a dél-somogyi erdőkben. Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója elmondta: a vérebek vadászkutyák, a legkifinomultabb érzékekkel rendelkeznek ahhoz, hogy akár 48 órával a sebzés után is a vad nyomára vezesse gazdáját. Megjegyezte: a véreb elnevezés a közhiedelemmel ellentétben nem a sebzett vad vérét követi, hanem az utánkeresés során a meglőtt vad stresszszagát érzi meg a kutya.

 

A hannoveri és a bajor hegyi vérebek közül egynek nem sikerült teljesítenie a vizsgát. Az első Oláh Csaba és kutyája lett 209 ponttal. A második helynek Bognár Tamás (194 ponttal), a harmadiknak pedig Szigeti János és kedvence (163 ponttal) örülhetett. A vizsgára csak törzskönyvezett, 12 hónapnál idősebb véreb bocsátható, továbbá részesülnie kellett nyomkövetési oktatásban és rendelkeznie az előírt védőoltásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában