Fotók és videó

2019.02.17. 14:53

Hurka, kolbász és házi sütemények a Kolbászfesztiválon Kaposváron

Szombaton kora délelőtt már a második adag töpörtyűt készítették a piaci kolbászfesztiválon, eközben sorban álltak a helyben sütött csörögefánkért: a kaposvári nagyik sütis standja mágnesként vonzotta az édes szájúakat.

Harsányi Miklós

– Észbontóan finom a kolbász, ide befizetnék napi menüre – mondta egy középkorú férfi, párjával hurkát és kolbászt falatozott a fesztiválon. Félsertés bontás, kolbásztöltés és töpörtyűsütés: Antal Ferenc és csapata gőzerővel dolgozott. A 68 éves hentes – aki 1964-tól van a szakmában – szerint a finom kolbásznak csupán két titka van: a kiváló hazai hús és a pontosan eltalált fűszerezés. Paprika, fokhagyma, só, bors: ez épp elég, ám az arányokon múlik a végeredmény.

– Tele vagyunk energiával, jól bírjuk szusszal – jegyezte meg Ambrus Tamás, aki 20 kiló zsírszalonnából sütötte ki a töpörtyűt, amit a vevők pillanatok elkapkodtak. Így az 50 literes vasfazékban kora délelőtt már a második adag készült, s nagyjából két és fél órával később újabb vevők rohamozhatták meg a standot. Az árusok egymás után szolgálták ki a vásárlókat, különösen kelendő volt a frissen sütött hurka és a kolbász, akadt, aki kocsonyát kért.

 

A hangulatról a Korona Nyugdíjas Egyesület énekesei gondoskodtak, a Toponárért Nyugdíjas Egyesület tagjai helyben nyújtották, dagasztották a tésztát és fánkot sütöttek, s a Vasas Szakszervezet, a Polgári Nyugdíjas és a Tüskevári Nyugdíjas Klub tagjai is süteményt kínáltak. Jól kidolgozott tészta, no, és gondosan összeválogatott alapanyagok: Veiszekker Józsefné szerint a házi csöröge fánk receptje nemzedékről nemzedékre öröklődik, és az egészen bizonyos, hogy a sütik iránt rajongás aligha múlik el valaha.

– Mézes krémes, gesztenyés rolád, csöröge és képviselő fánk – sorolta a kínálatot Gyerákné Márton Magdolna. – A csapattal szívvel-lélekkel készültünk, a vendégseregnek eddig minden ízlett és én is jól érzem magam: szükség van az ilyen rendezvényekre, ahol találkoznak, s hagyományos finomságokat esznek a kaposváriak.

A szervezők több száz érdeklődőt vártak a kolbászfesztiválra, a rendezvényt Szita Károly, Kaposvár polgármestere is felkereste, s szombaton délelőtt megállás nélkül érkeztek a látogatók, a helybelieken kívül a környező településekről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában