2019.02.25. 11:30
Késve, de bújik már a medvehagyma a zselici erdőkben
Kibújt már a talajból a tavasz első gyógynövénye, a medvehagyma. A csapadékhiány miatt az előző évekhez képest később jelent meg a somogyi erdőkben.
Telik a kosár zsenge medvehagymával. Fodor István járja a zselici erdőket, hogy gyűjtsön a gyógynövényből. Az állami erdőben saját felhasználásra szabadon lehet gyűjteni, de maximum két kiló szedhető naponta.
– Ilyenkor a legjobb, még finom gyenge, csak úgy árad belőle a hagymaillat – mondta el Fodor István. Megjegyezte: a csapadékhiány miatt minden növény később jelenik meg az erdőkben.
Több somogyi étteremben, cukrászdában évek óta használják különböző ételek ízesítéséhez a medvehagymát.
– Hamarosan felkerül a medvehagymás krémleves és a rizottó az étlapra – mondta el Horváth Gábor. A L'Altro Étterem tulajdonosa hozzátette: előszeretettel használják a növényt ételeikhez, mert amellett, hogy zöld levelei látványosak, könnyen elkészíthetőek belőle a főételek és desszertek egyaránt.
– Nagyon intenzív az íze, kiváló például kecskesajthoz vagy a sültekhez is – jegyezte meg.
– A növénynek nedvességre van szüksége, az ősz nagyon száraz volt, ami visszafogta a medvehagyma fejlődését, csak most indult el a fejlődést segítő nedvkeringés – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök szerint legalább három héttel később jelent meg a medvehagyma.
– A medvehagyma levelei összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Utóbbiból 3-4 levél elfogyasztása komolyabb mérgezéshez vezethet. Dörzsöléskor az intenzív hagymaszag segíthet a megkülönböztetésben, mert a medvehagymánál a fokhagyma illat nagyon jellemző, továbbá hosszú levélszára különbözteti meg – jegyezte meg Tóth István.
A medvehagyma vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása ismert, C–vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. A népi megfigyelések szerint a hagyma jótékony hatású lehet egyes gombás fertőzések kezelésében is. A kaposvári nagypiacon március 16–án, szombaton Medvehagyma Napot tartanak, ahol megkóstolhatják az érdeklődők a növénnyel ízesített krémlevest és pogácsát is.