egészséges

2019.02.25. 11:30

Késve, de bújik már a medvehagyma a zselici erdőkben

Kibújt már a talajból a tavasz első gyógynövénye, a medvehagyma. A csapadékhiány miatt az előző évekhez képest később jelent meg a somogyi erdőkben.

Góz Lilla

Telik a kosár zsenge medvehagymával. Fodor István járja a zselici erdőket, hogy gyűjtsön a gyógynövényből. Az állami erdőben saját felhasználásra szabadon lehet gyűjteni, de maximum két kiló szedhető naponta.

– Ilyenkor a legjobb, még finom gyenge, csak úgy árad belőle a hagymaillat – mondta el Fodor István. Megjegyezte: a csapadékhiány miatt minden növény később jelenik meg az erdőkben.

Több somogyi étteremben, cukrászdában évek óta használják különböző ételek ízesítéséhez a medvehagymát.

– Hamarosan felkerül a medvehagymás krémleves és a rizottó az étlapra – mondta el Horváth Gábor. A L'Altro Étterem tulajdonosa hozzátette: előszeretettel használják a növényt ételeikhez, mert amellett, hogy zöld levelei látványosak, könnyen elkészíthetőek belőle a főételek és desszertek egyaránt.

– Nagyon intenzív az íze, kiváló például kecskesajthoz vagy a sültekhez is – jegyezte meg.

– A növénynek nedvességre van szüksége, az ősz nagyon száraz volt, ami visszafogta a medvehagyma fejlődését, csak most indult el a fejlődést segítő nedvkeringés – mondta el Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök szerint legalább három héttel később jelent meg a medvehagyma.

– A medvehagyma levelei összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Utóbbiból 3-4 levél elfogyasztása komolyabb mérgezéshez vezethet. Dörzsöléskor az intenzív hagymaszag segíthet a megkülönböztetésben, mert a medvehagymánál a fokhagyma illat nagyon jellemző, továbbá hosszú levélszára különbözteti meg – jegyezte meg Tóth István.

A medvehagyma vérnyomás- és vérzsírcsökkentő hatása ismert, C–vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. A népi megfigyelések szerint a hagyma jótékony hatású lehet egyes gombás fertőzések kezelésében is. A kaposvári nagypiacon március 16–án, szombaton Medvehagyma Napot tartanak, ahol megkóstolhatják az érdeklődők a növénnyel ízesített krémlevest és pogácsát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában