kikelet

2019.02.22. 17:35

Közeleg a tavasz, nyílik a hóvirág

Közeleg a tavasz, sorra bújnak elő a zselici erdőkben az avarból a hóvirágok. 2005 óta viszont tilos leszedni, egy csokorért már természetvédelmi bűncselekménnyel sújtható az illegális gyűjtő.

Góz Lilla

– Volt olyan év, hogy december végén már nyíltak a hóvirágok a Zselicben – mondta el Szegvári Zoltán. A Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység-vezetője hozzátette: idén télen volt tartósabb hűvös idő és hótakaró, emiatt később bújtak ki a hóvirágok. 14 éve viszont tilos leszedni ezeket.

- 2005 óta az európai közösség teljes területén védett lett a kikeleti hóvirág. Ennek az az oka, hogy több országból teljesen eltűnt, tömegesen kigyűjtötték, emiatt fontos a megmaradtakat megvédeni – mondta el Szegvári Zoltán. Míg korábban több százezer somogyi virágcsokor végezte budapesti piacokon és aluljárókban, már komoly bírságra számíthatnak a virágszedők.

 

– A pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egy szálnak 10 ezer forint. Százezer forint felett nem szabálysértés, hanem bűncselekmények minősül a szedése. Egy csokorba átlagosan 20 szálat tettek, ami kétszeresen kimeríti a természetkárosítás bűncselekményének határát – jegyezte meg Szegvári Zoltán. Hozzátette: a virágzás idején sűrűbben járják a természetvédelmi őrök az erdőt. Azt tapasztalják, mindenki tudja már, hogy védett és a tömeges gyűjtések megszűntek.

A hóvirág az országban a leggyakrabban a Dél-Dunántúlon és a Fertő-Hanságban fordul elő, máshol csak szigetszerűen található. Kora tavasszal míg a lomb nem fakad ki az erdő fáiról, addig a fény hatására virágoznak, árnyékba kerülve pedig visszahúzódnak és hagymában tárolják az energiát, tápanyagot.

– A termésével tud nagyobb telepeket alkotni. Kitépve hagymástul komoly károkat okozhatnak az illegális gyűjtők – tette hozzá a tájegységvezető.

A hóvirágot a kakasmandikó, a szellőrózsák követik, majd a magyar gasztronómiában egyre kedveltebb medvehagyma bújuk ki az avarból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában