munkaerő-utánpótlás

2019.02.04. 11:30

Nem csak a bértől, a bánásmódtól is függ a dolgozói hűség

Több helyütt már nem a kereseti lehetőség az elsődleges szempont a dolgozók szemében, a munkáltatói hozzáállás is legalább ennyire fontos. Jóllehet nem mindenütt jelent azonos mértékben problémát a fluktuáció, a munkaerő utánpótlás viszont továbbra is nehézkes.

Gyeszát Zsolt

– Nem csak annak tekintetében kell fluktuációról beszélnünk, hogy valaki más munkahelyre távozik, a nyugdíjba vonulók száma is elég komolyan érinti most az egészségügyet – mondta Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) megyei elnöke. – Sok olyan életkorban lévő szakdolgozó van Somogyban is, akik folyamatosan lépnek ki a rendszerből. Habár, ha a 2018-as évet nézzük, akkor az látszik, hogy megállt a fogyás az egészségügyi szakdolgozók vonatkozásában, talán a béremelés is segített egy kicsit ebben. Amennyien kiléptek az egészségügyből, nagyjából annyi volt az utánpótlás is, stagnálás látszik. Sok esetben viszont alacsonyabb képesítéssel töltötték be azokat a munkahelyeket, ahonnan elmentek a szakképzett dolgozók. Tehát létszámban még nem is olyan rossz a helyzet, a képzettséget tekintve viszont fontos lenne, hogy több szakképzett munkavállaló jelentkezzen.

Szabó Gyuláné hozzátette: megváltozott a dolgozói attitűd is, már nem feltétlenül a kereseti lehetőség az első szempont. – Az állam részéről csak a bért lehet rendezni, a munkáltatói hozzáállás más kérdés – jegyezte meg a MESZK megyei elnöke. – Vannak helyek, ahol olykor problémát okoz a munkáltatói és vezetői hozzáállás, ott az elvándorlás is nagyobb mértékű.

Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének társelnöke úgy látja: elsősorban a mikrovállalkozások terén és a szezonálisan nyitva tartó üzleteknél jelent komolyabb gondot a fluktuáció. Ugyanakkor folyamatosan tapasztalható a mozgás: még mindig sokan veszik külföldre az irányt, habár akadnak hazatérők is. Míg korábban inkább csak a síszezon idejére mentek ki a vendéglátóipari munkások, addig most már éves állást is kaphatnak kint, jobb kondíciókkal, mint itthon. Nehéz szakképzettséggel rendelkező és önállóan dolgozni tudó munkavállalót találni azok helyére, akik kimentek. A fluktuáció a szezonális időszakban csúcsosodik ki, ez évek óta tartó tendencia. Az utóbbi időben viszont az is látszik a megyében, hogy érezhetően több munkáltató próbálja meg már hosszabb időre lekötni a jó szakembert.

A munkakörülmény is sokat számít

A Világgazdaság által nemrégiben ismertetett HR-Evolution Kft. kutatása szerint a munkavállalók attitűdje is megváltozott, könnyebben váltanak, továbblépnek, ezért a fluktuáció megbénítja a termelő- és a szolgáltatóvállalatokat.

Tajnafői István, a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. vezérigazgatója elmondta: náluk sokkal inkább üdvös tendencia látszik. Korábban előfordult, hogy elment tőlük egy-egy fiatal autószerelő, aztán újra visszatértek a céghez, mert nem jöttek be a számításaik másutt. – Sokat jelent ma már az is, ha tisztességesen be van jelentve a dolgozó – tette hozzá a kaposvári cégvezető. – Ugyanígy szempont az is, hogy megfelelő munkakörülmények legyenek, s már nem feltétlenül a bér az elsődleges a munkavállalók szemében. Ugyanakkor nálunk az idei év is bérfejlesztéssel indult, hogy ne is legyen fluktuáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában