területvédelem

2019.02.21. 20:00

Vadkár ellen küzdenek az igali gazdák

Vaddisznók túrták fel az igali Igal Agro Kft. búza tábláját, a cégvezető szerint a terület 30 százaléka károsodhatott. Tavaly csaknem 800 ezer forint veszteséget okoztak náluk az állatok, Somogyban 2017-ben 405 millió forint vadkár keletkezett.

Harsányi Miklós

– A biztonság kedvéért fényképek készültek a helyszínen, melyen látható a kár – mondta Nagy György, az Igal Agro Kft. ügyvezetője. – A hét elején történt az eset, a friss túrást az erdő melletti búzatáblában fedeztük fel. Egy hat hektáros területről van szó, már szóltunk a helyi vadásztársaságnak és a vadőrnek. Régi bútordarab vagyok a cégnél, 1990 óta itt dolgozom, de ekkora kárunk még nem keletkezett a búzánál.

A cégvezető szerint egyelőre nem forintosítható pontosan a veszteség, mivel az időjárástól függ, hogy mennyi és milyen minőségű gabona terem az érintett táblában, s miként alakul majd az ára. Nagy György hangsúlyozta: most mentik a menthetőt. A feltúrt talajt lehengerezik, s abban reménydnek, hogy nem szenvednek el további kárt. Kukoricát nem vetnek a helyébe, mivel félő, hogy azt is feltúrnák a vaddisznók, a vetésforgó miatt a napraforgót sem termesztenek abban a térségben. A vadak egy igalpusztai területen kárt okoztak a héten egy családi gazdálkodónak.

– A szántóföldet nem lehet bekeríteni, az a terület több apró táblából áll – mondta. – Cégünknek 2018-ban csaknem 800 ezer forint vadkárt fizetett két vadásztársaság, az előző évben 600 ezer forintot. Úgy érzem, szükség lehet a vadkárelhárító vadászatokra, s a vadállomány gyérítésére.

A probléma ismert Tallián Attila, a kutasi Kossuth Vadásztársaság elnöke előtt is. Mintegy 13 millió forint vadkár keletkezett 2018-ban térségükben, elsősorban a kukoricát és a napraforgót károsították a vadak. Somogyban a 2017-es vadgazdálkodási évben 405 millió forint mezőgazdasági vadkár volt, s 6,3 millió forint erdőgazdasági kár keletkezett. A megyei kormányhivatal közölte: a mezőgazdasági kár a korábbi évekhez képest csökkent, az erdőgazdasági kis mértékben emelkedett. 2018-ra még nem rendelkeznek adatokkal.

– A mezőgazdasági kultúrákban a legnagyobb kárt a vaddisznó és a gímszarvas állomány okozza, főleg a kukorica és a napraforgó kultúrákban – tudtuk meg. – Az erdőgazdaságban a gím- és dámszarvas valamint az őz okoz rágás, hántás formájában veszteséget, a vaddisznók kártétele a makkvetések kitúrásában jelentkezik.

A vadkár elleni védekezésben, megelőzésében a tulajdonosnak, földhasználónak is részt kell vennie. Fontos a veszélyeztetett földterületek őrzése valamint a vadkárelhárító vadászatok szervezése. S védekezni a területek bekerítésével – kerítés, villanypásztor – is lehet. A vadászatra jogosult köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni. S azt is megtudtuk: ha a szakértő által megállapított kár összegében sem sikerül egyezséget kötni, úgy a bíróságnál polgári peres úton lehet kezdeményezni a vadkár megtérítését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában