interjú Hollósy Tiborral

2019.02.11. 20:00

Zsebpénzért ült a tehénfejők székén az Év Agrárszakembere

Zsebpénzért fejt tejet Olaszországban hetvennégy napon át, a ranglétra első fokáról indult a kaposvári húsüzemben. Hollósy Tibor tolmácsként kezdett, ma beszerzési igazgató. Munkájáért a napokban vehette át az Év Agrárembere elismerést feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában.

Góz Lilla

– Milyen meghatározó élmény terelte az állattenyésztés irányába?

– Egy évet töltöttem a Bolognai Egyetemen. Az ösztöndíjamból tudtam venni egy kocsit, és szerettem volna gyűjtögetni, ezért a nyárra is Olaszországban maradtam. Elmentem egy tehetős agrárvállalkozóhoz dolgozni, ahol teheneket fejtem hetvennégy napon át. Hajnali fél háromkor keltem és este fél nyolckor végeztem. Nagyon jó tanulópénz volt, motivációt adott abban, hogy maradjak az állattenyésztésnél, de ehhez tovább kellett tanulnom.

– Az olasz szál vitte a kaposvári húskombinátba, a Kométa 99 Zrt. elődjéhez.

– Feleségem nagymamája – aki megjegyzem, ma 96 éves és jó egészségnek örvend – még 1994-ben olvasta a Somogyi Hírlapban, hogy egy olasz befektető megvásárolta a húskombinátot és munkatársakat keres. Ösztönzött, hogy jelentkezzek. Telefonáltam augusztus végén, arra is emlékszem, egy pénteki napon. Egy órás interjúra mentem be, hétfőn pedig már kezdtem is. Először tolmácsként dolgoztam, majd felvásárlóként, kereskedelmi referensként, marketingvezetőként és később felvásárlási igazgató lettem. Jelenleg ügyvezető igazgató-helyettesként és beszerzési igazgatóként látom el a teendőket a Kométánál.

– Sokat változott a húsipar a kilencvenes évek óta?

– Nem a legokosabb, legügyesebb nyer, hanem az, aki a piachoz a leggyorsabban tud alkalmazkodni. A technológia is folyamatosan változik, az utóbbi tíz évben a tulajdonosok 6-7 milliárd forintot invesztáltak a cégbe. Új a vágóhíd, a csontozó, a teljes gyártósor lecserélődött. A Magyar Élelmiszerkönyv is szigorodott annak érdekében, hogy az élelmiszerek minősége javuljon. De mi ennek fontosságát már korábban felismertük, termékeinket fejlesztettük, hogy magasabb legyen a hústartalom, az allergén anyagokat kivontuk. Szója, glutén, glutamát, laktóz és tejfehérje mentesek. A sótartalmat pedig tavaly áprilisban huszonöt százalékkal csökkentettük úgy, hogy az ízvilág nem változott.

– Augusztusban lesz, hogy 25 éve dolgozik a kaposvári húsüzemben. Nem unt bele?

– Azt szokták mondani, a húsiparban eltöltött idő duplán számít, annyira bonyolult, összetett folyamatokból áll. Bejön egy élő állat, amit darabjaira szedünk, majd összerakjuk, és teljesen más lesz belőle. Minden pontra figyelni kell, ha egy lépés nem jó, az egész lánc borul. Nagyon fontos a higiénia, a nyomon követhetőség, a technológiai fegyelem. Büszke vagyok arra, hogy 25 éve itt dolgozok. Őszintén mondom, nem untam bele, mert mindig van új kihívás, amit meg kell ugrani.

– A napokban vehette át az Év Agrárembere elismerést. Meglepetésként érte, hogy a feldolgozó–élelmiszeripar kategóriából győztesként került ki?

– Budapesten egy agrárkamarai rendezvényen jött oda hozzám a főszervező, hogy vállalnám-e a jelölést. Rávágtam, hogy igen. Megtiszteltetés számomra, hogy kiváló szakemberek között mérettettem meg magamat. Egyébként mindkét másik jelöltet most ismertem meg és azóta is tartjuk a kapcsolatot.

– Kiemelték a díj során társasalmi szerepvállalását is. Fontos ez Önnek?

– Nagyon. Ha van miből, akkor áldozni kell a közjóra, az arra rászorulóknak. Rendszeresen támogatjuk a beteg gyermekeket, iskolákat. A Munkácsy Mihály Gimnázium diákjainak olaszországi filmfesztiválon való részvételét segítjük. Számos sportrendezvényt támogatunk, a farsangi félmaratont, amelyen több kollégámmal évről érve indulunk.

– Tele van tervekkel, keresi a kihívást. Milyen célokat tűzött ki a jövőre vonatkozóan?

– Mindig hétről–hétre, a következő feladatra koncentrálok, mint egy jó teniszező, aki nem arra gondol, hogy a harmadik gémben mit fog csinálni, hanem a következő labdára koncentrál. Nyilván így tudok tovább építkezni. Szeretnék megfelelni a családomnak, a kiegyensúlyozott harmóniát biztosítani, valamint célom megfelelni a munkahelyi elvárásoknak. Fontos, hogy folyamatosan fejlesszem magam és a kollektívámmal jó baráti kapcsolatot ápoljak a jövőben is. Ha a vállalat sikeres, mi magánemberként is sikeresek lehetünk.

– Hogyan piheni ki a hétköznapokat?

– Jó időben kifutok a szőlőhegyre a dimbes-dombos-dombos környéken. Trx-ezem heti kétszer és egyszer pedig focizok a Kaposvári Egyetemen. Amikor tehetem, szívesen eljárok úszni is, a Balatont eddig tizenháromszor úsztam át. Nagyon szeretek síelni, márciusban tervezzük, hogy a családdal hódolunk a téli sportnak. Szabadidőmben borászkodok is.

Két gyermek büszke édesapja

Hollósy Tibor 1968. november 24–én született Budapesten. Dunakeszin végezte az általános iskolát, majd a váci mezőgazdasági szakiskola diákja lett. A kaposvári főiskolán állattenyésztési üzemmérnökként szerezte meg első diplomáját. 1990-től, a rendszerváltást követően a keszthelyi agráregyetemen tanult tovább agrármérnöknek. Tanulmányai alatt elkezdett olaszul tanulni. Egy évet töltött öntöndíjjal 1992–től a Bolognai Egyetemen. Az olasz campuson három tantárgyat hallgatott: sertéstenyésztést, uniós agrárpolitikát, agrárgazdaságot. 1994-ben kezdett el dolgozni a kaposvári húskombinátban. Harmadik diplomáját munka mellett szerezte a Pécsi Tudományegyetemen. Agrárközgazdászként végzett a Baranya megyei campuson. Két fiú gyermeke van. Boldizsár a Kaposvári Egyetemen tanul agrármérnöknek, Tibor pedig informatikai pályára készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában