Hétköznapi hősök

2019.03.09. 14:55

A helyi nyugdíjasok szuperhőse a várdai falugondnok

Gyógyszereket vált ki, bevásárol, ebédet visz, cipekedik, ha kell – hosszasan lehetne sorolni, mi mindenben segít a helyieknek a várdai falugondnok. Tóth György a kezdetek óta szolgáltként tekint munkájára.

Koszorus Rita

A kedd és a csütörtök a legmozgalmasabb Tóth Györgynek, aki 2001 óta falugondnok Várdán. Lényegében mindenkit ismer, és mindenkihez van egy-két jó szava. Talán ezért is kedvelik annyira a faluban élő idősek. – Reggel már elvittem az embereket orvoshoz – sorolta az aznapi teendőket Tóth György, amikor belepillanthattunk egy napjába. – Nálunk felújítják a rendelőt, és abban maradtunk, inkább átviszem a betegeket Jádra, mint itt kelljen a doktornak rendelnie.

Az első utcában már kint várta egy idős asszony és szomszédja a falugondnoki busz érkezését. Ezúttal az ebédet kapták meg, de elmondták, sokat segít nekik a falugondnok. – Gyurival nagyon elégedettek vagyunk, ettől rosszabb ember ne legyen falugondok sehol – mondta az idős férfi. – Hozza az ebédet, orvoshoz visz bennünket, s ez nagyon jó – tette hozzá Fekete Györgyné. – Különben nem tudom, hogyan jutnék el a rendelőbe.

Tóth György szerényen fogadta az elismerő szavakat. – Én erre azt szoktam mondani, ha kimennek a rétre, ilyen embert lehet kaszálni is – mondta nevetve. – De jól esik, amikor ilyen kedves szavakat kapok.

Rövid beszélgetés után már robogott is tovább a falugondnoki busz a következő házhoz, ahol idős Szíj Ferencné várta az ebéd érkezését. – A Gyuri nekem olyan, mintha a második fiam lenne – mondta az idős asszony. – Sokat segít nekem, kiváltja a gyógyszereket, ha kell virágföld, azt is elhozza. Akármire megkérem, mindenben segít és szinte mindent meg tud oldani.

A következő megálló az egyedül élő Mariska néni portája volt, akinél igazán jól jön a segítség. – Ha kell valami, bevásárol nekem, mindent megcsinál, amire csak megkérem – mondta Mariska néni. – Az is jó, ha hordanám be a fát, gyakran elém jön a Gyuri, csak felkapja a vödröt, szívesen be szokta hozni nekem.

Tóth György eredetileg mezőgazdasági területen tanult, 2001 óta – a szolgálat várdai indulása óta – dolgozik falugondnokként. – A feladat igencsak sokrétű – mondta érdeklődésünkre ebédosztás közben. – Ezt a szolgáltatást arra találták ki, hogy a hatszáz fő alatti kistelepüléseket megsegítsék. Mivel ezek a települések hátrányban vannak infrastruktúra tekintetében is. Most már ugye a posták is megszűntek. Másrészről sok az egyedül élő idős ember, nekik számít az a pár perc is, amit elbeszélgetek velük, ha viszek nekik valamit.

A helyi nyugdíjasok „szuperhőse”

A falugondnok Várdán szinte olyan mint egy szuperhős, mert gyakorlatilag mindent elintéz. Ha kell összeszedi a vényeket és kiváltja a gyógyszereket. – A faluban nincs gyógyszertár, csak Somogyjádon. Ha én oda bemegyek harminc recepttel, megáll az élet. Ezért inkább Kaposváron szoktam kiváltani őket – mondta a falugondnok.

De még hűtő hazaszállítását is meg tudja oldani, ahogyan vásárlást is megoldja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában