fedél nélkül

2019.03.28. 14:00

A város peremén vészelték át a telet

Nem repkedtek a mínuszok, s vörös kód sem borzolta a kedélyeket ezen a télen. Így azok is átvészelték a telet, akik nem vették igénybe a Nyitott Kapu Gondozási Központ szolgáltatásait.

Koszorus Rita

Kaposvári hajléktalanok

Természetesen az idén is voltak olyanok, akik a szabadban húzták meg magukat a hideg hónapokban. Őket rendszeresen felkeresték a központ munkatársai. – Vannak klienseink, akik a város szélén élnek – mondta Nagy Bernadett Beáta, a Nyitott Kapu Gondozási Központ vezetője. – Az egyik csoport favázas sufniban lakik, tetejét és oldalát fóliával borították, s még szigetelése is van. Vaskályhával fűtenek, s állatokat is tartanak.

Az őket felkereső szakemberek felhívták figyelmüket a szabálysértésre és arra is, hogy ne szemeteljenek. Ezt be is tartották, hiszen a területet, ahol élnek, rendben tartották. Az albérletben élő érintettek általában félkomfortos lakrészben húzzák meg magukat. Az albérleti díj tartalmazza a rezsi költségét is. Van, aki villanykályhával fűt, s olyan is, aki szociális tűzifával.

Egy másik nagyobb csoport viskóban húzta meg magát, ahol alacsony a belmagasság, de a szigetelés miatt meleget tudtak csinálni télen is. Külön készítették el a lakhelyt és a főzőrészt.

A szakemberek elmondták: ez a társaság patakhoz jár vízért, ezt használják főzéshez, mosáshoz.

Tavaly a krízisidőszak indulása közel esett az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltó szabálysértési törvény hatályba lépéséhez. Nagy Bernadett Beáta szerint mégsem egyértelmű az összefüggés eközött, s, hogy folyamatosan csúcsra járatták a Gondozási Központ kapacitásait.

A törvény kapcsán egyébként a megyében egy esetben indított a rendőrség szabálysértési előkészítő eljárást – közölte lapunkkal az Országos Rend­őr-főkapitányság.

Nehéz volt a február az idén

A tél utolsó két hónapjában keresték fel a legtöbben a kaposvári gondozási központot. Az éjjeli menedékhelyen hatvankilencen, a nappali melegedőn százkilencen fordultak meg. Ezekben a hónapokban 4974 adag ételt osztottak és 449 rászoruló fordult meg az intézmény orvosánál. – Senkit sem utasítottunk el – mondta kérdésünkre Nagy Bernadett Beáta, intézményvezető. – A hozzánk fordulók problémáinak felderítése után egy szakember gyakorlatilag menedzselte a fedél nélkülieket.

Legyen szó gyógyszerek kiváltásáról, vagy szociális otthonba való jelentkezésről.

– Sokan közülük pszichiátriai beteg – mondta az intézményvezető. – Velük azért nehéz, mert nem tudnak könnyen alkalmazkodni a közösséghez, a fiatalokkal pedig azért, mert ismeretlen eredetű kábítószereket fogyasztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában