védelem

2019.03.31. 09:00

Átfogó program a levegő védelemért

HungAIRy elnevezéssel levegőminőséget javító projekt indul hazánkban: kilenc település, köztük a megyeszékhely is bekapcsolódik a programba. S az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat is bővül két automata levegőminőség-mérő állomással: Kaposváron és Békéscsabán.

Harsányi Miklós

A levegőminőség javítását célzó intézkedések megvalósításán kívül a levegőminőség-védelmi tervek végrehajtásának elősegítése,s felgyorsítása: ez az átfogó célja a HungAIRy című Life Integrált Projektnek. Az Agrárminisztérium lapunkkal az is közölte: a projekt költségvetése 16 millió euró, azaz mintegy ötmilliárd forint, s a Hermann Ottó Intézet vezetésével kilenc város – Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya – vesz részt olyan szakmai szervezetekkel kiegészülve, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Midennapi Kultúráért Egyesület és a belga Vito Intézet.

– A komplex projekt nyolc éve alatt létrejön egy emissziós adatbázis, mely a lakossági, közlekedési és ipari eredetű kibocsátásokat gyűjti össze – tájkoztatott a szaktárca. – Az adatbázis alapján létrekövő támogató eszköz a döntéshozók részére nyújthat segítséget a levegőminőségi tervekben foglalt intézkedések végrehajtása, felülvizsgálata során.

Kialakítanak egy ökomenedzser hálózatot, mely a lakossági szemléletformálásban vesz részt. Lehetőségük lesz olyan oktató, tájékoztató tevékenységre, kommunikációs kampányra is, amely rávilágít a levegő minőségét befolyásoló tevékenységek hatásaira, ösztönözve ezzel a lakosságot arra, hogy az otthonaik fűtése, s a napi közlekedés során levegőkímélő módszerekre térjenek át. Emellett számos mintaprojekt is szerepel a tervekben, így például a városi közlekedési mintaprojekt a city logisztika területén, tetőkataszter, s a közbringrarendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában