leendő mesterek

2019.03.18. 20:00

Cukorpillangók, különleges gépek és karibi hangulat a Gépészben

Friss, ropogós péksütemények, cukorból készül pillangók, ünnepi teríték és különleges gépcsodák. Hetedik alkalommal rendezték meg a Légy a szakmád mestere kiállítást Kaposváron, melyen tizenkilenc somogyi intézmény legtehetségesebb tanulóinak munkáit mutatták be.

Góz Lilla

– Cukormasszából készítettem színes pillangókat – mutatta Kovács Eszter, a Jálics szakiskola cukrász tanulója szinte már művészi munkáit. Radák József, a kadarkúti intézmény szakács gyakorlati oktató elmondta: karibi hangulatot szerettek volna idézni. Készítettek erdei gyümölcsös shaket, karibi csirkét palacsintába tekerve narancsos szósszal.

– Nagyon fontosak az alapok, a régi hagyományok, de haladni kell a korral, a trendeket ismerni kell– jegyezte meg a szakoktató.

– Hímzőgéppel készítek könyvjelzőket – mutatta munkáit Johann Regina. A tizedikes női szabó tanuló nagymamájától leste el az alapöltéseket. Szeretne a jövőben ebben a szakmában elhelyezkedni, nagyon szeret egyedit, saját ötlete alapján alkotni.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Légy a szakmád mestere kiállítást az Eötvös szakiskolában. 19 kiállító intézmény közel száz tanulója mutatkozott be. Nem csak somogyi, hanem a környékbeli megyékből is érkeztek Kaposvárra, hogy ízelítőt adjanak színes képzési palettájukról.

– Azzal a céllal rendezzük meg a kiállítást, hogy a diákok kétkezi munkáikat bemutathassák – mondta el Sárdi Péter. A Kaposvár–Somogy megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke hozzátette: a kaposvári nagyobb cégek is megjelentek, nem titkoltan a jól tanulókat szeretnék kiválasztani, akik a jövőben oszlopos tagjai lehetnek a vállalkozásaiknak.

– Jó szakemberekre nagy szüksége van a magyar gazdaságnak, iskolánkban pedig minden adott a tanulóknak, hogy azzá válhassanak – mondta el Weimann Gáborné, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

– A pedagógus számára annál nagyobb elismerés nem létezik, mint hogy lássa mennyi tehetséges tanulója tudja megmutatni készségeit, képességeit saját szakmájában – mondta el köszöntőjében Csiba Ágota.

– A velünk született tehetség kárba vész, ha nem építünk rá szakszerű oktatással. A legfontosabb, első oktató a szülő, aki biztatással, a jó irány megadásával támogatja gyermekét. Majd következik a pedagógus, aki szakmai tudása révén segíti kiteljesedni tanulóját – jegyezte meg a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja. Csiba Ágota hozzátette: egy versenyképes szakma felér egy diplomával.

Megéri a legjobbnak lenni

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: évekkel ezelőtt a szakmájukat kitanultaknak jóval kevesebb lehetőségük volt elhelyezkedni a munkaerő piacon, mint napjainkban.

– Gyökeres változásoknak lehetünk tanúi. Szinte minden területen munkaerőhiány van. Megéri a legjobbak lenni, mert a keresleti piacon különleges előnyök tárulnak eléjük – tette hozzá a megyei elnök. A kiállításra Kaposvár legnagyobb foglalkoztatói is meghívást kaptak. Sebestyén Mónika, a Kaposvári Villamossági Gyár HR vezetője elmondta: tanműhelyükben egy mechanikus harántgyalut készítettek tanulóik, ezt mutatták most be.

– Hat szakmában 26 tanulóval foglalkozunk a vállalatunknál. A duális képzés lehetőséget ad arra, hogy beleszagoljanak egy üzemi működésbe. Sokan közülük az iskola után el is helyezkednek nálunk – tette hozzá Sebestyén Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában