Gulyásfőzés

2019.03.20. 18:05

Fakanalat ragadnak harmadszorra is

Félszáz bográcsban rotyognak majd a gulyáslevesek Hajmáson április végén, a Zselicvölgy Szabadidőfarmon festői tóparti környezetben újra a kondérok alá gyújtanak.

Góz Lilla

Csülkös, babos, gombás vagy éppen kakukkfűvel ízesített klasszikus finomságokat is lehetett kóstolni tavaly Hajmáson a gulyásfőző versenyen, amit az idén, immár harmadik alkalommal rendeznek meg.

– Három évvel ezelőtt tíz, tavaly pedig már negyvenhat csapat mérte össze főzőtudását a somogyi szabadidőfarmon – mondta el Kováts Csaba, a Zselicvölgyi Gulyásfőző Verseny szervezője. A szabadidős programot nem titkoltan azzal a céllal rendezik meg ezúttal is, hogy a kulináris élvezetek mellett a Zselic páratlan szépségére, s a tájegység értékeire is rávilágítsanak. Eddig már huszonöt csapat adta be nevezését, de a tíz fős társaságoknak április 20–áig van módjuk jelentkezni.

– Hogy aztán hét nappal később, azaz április 27-én harmadik alkalommal újra megrendezzük főzőversenyt, ahol nem hogy nem tilos, inkább erősen ajánlott a titkos összetevők használata – mondta Kováts Csaba. Kiemelte: az alapanyagokat minden nevező csapatnak biztosítják, s a korábbi évekhez hasonlóan a szakértő zsűri az idén is anonim módon értékeli az elkészült ételeket. A csapatokat, érdeklődőket Maksa Zoltán és Ihos József szórakoztatja, akiknek nem kell aggódniuk a kalóriák miatt, hiszen a Gödrei-vízfolyás völgyében egy 12,4 kilométeres túrát is szerveznek a Mátyás–kúthoz, ami arról nevezetes, hogy a legenda szerint Mátyás király lovát ennél a forrásnál itatta meg egy idekanyarodó országjáró út pihenése közben.

– A Somogy Megyei Önkormányzat kiemelt szerepet feladatának tekinti a vidék, a tájegységek fejlesztését – mondta el Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a rendezvény kapcsán megtartott sajtótájékoztatón szerdán. Hozzátette: az ilyen gasztronómiai találkozók erősítik a helyi identitást és a közösség összetartó erejét.

– Ugyan 1300 munkatársunk foglalkozik a hatósági ügyekkel a megyében, de nagyon fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást a hivatali teendők mellett – mondta el az esemény apropóján Neszményi Zsolt, megyei kormánymegbízott. Mint megtudhattuk, a Kormányhivatal csapattal is indul a főzőversenyen, s egy magyaros gulyáslevest készítenek majd.

– Mi somogyiak nagyon büszkék vagyunk múltunkra, hagyományainkra, természeti környezetünkre. A rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy a Zselic szépségeit megismertessük – tette hozzá Neszményi Zsolt.

Kirándulás a nevezési díjakból

A III. Zselicvölgyi Gulyásfőző Verseny az idén is jótékony célt is szolgál. A nevezési díjakból száz sajátos nevelési igényű gyermeknek szerveznek kirándulást. – Nagy öröm, hogy május másodikán tanulóink eltölthetnek egy felejthetetlen napot itt, megnézhetik a farm gazdaságát és az állatokkal is megismerkedhetnek – mondta el Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában