érdekes művészet

2019.03.11. 20:00

Házi áldással kezdte, ma már mindenféle motívumot éget a fába

Ősmagyar, vallási és vadászmotívumokat éget a fába egy kaposvári férfi. Kóbor Gergő folyamatosan fejleszti tudását, hiszen még csak pár hónapja ismerte meg a pirográf technikát, de már több ismerőse is rendelt tőle egy-egy alkotást.

Marosi Gábor

Napközben a konyhában tevékenykedik Kóbor Gergő, a kaposvári férfi szakácsként dolgozik az egyik belvárosi étteremben. Szabadidejében a fényképezőgépével kattintgat, pár hónapja pedig egy új hobbival, a pirográf művészettel ismerkedett meg.

– Egy pákával égetek motívumokat a fába – hangsúlyozta Kóbor Gergő. – Körülbelül négyszáz fokra hevül fel az eszköz, amivel megégetem a faanyagot. Láthatóak sötétebb és világosabb árnyalatok is, ez attól függ, hogy mennyi ideig érintkezik a páka a fával. Jelenleg kész mintákból dolgozom, de már vannak saját motívumok is fejemben. Igazából tavaly novemberben készítettem el az első művemet, ami egy házi áldás volt. Jól sikerült és gondoltam, hogy mást is csinálok majd. Utána már nem elégedtem meg a kisebb dolgokkal, hanem egyből belevágtam a nehezebb motívumokba. A vallási, a vadász és az ősmagyar jelképek érdekelnek nagyon, általában ezek is jelennek meg a munkáimon.

– Több óra még elkészül egy kép – folytatta Kóbor Gergő. A nagyobb munkák tervezéssel, felrajzolással három-négy óráig is eltartanak. Függ azonban attól is, hogy milyen fával dolgozom. A bükkfa az például kemény, így nehezebb égetni, viszont a rétegelt nyírfa lemez az nagyon puha, ezért könnyű formálni. Utóbbi nem is feketedik meg égetéskor, hanem inkább barna színű lesz. Nem egyszerű ez a művészet, hiszen nagyon kell figyelni arra, hogy máshol ne égessük meg a fát, mert azt nagyon nehéz kijavítani. Amit egyszer a fába égetnek az ott is marad, azt csak nagy csiszolással lehet eltüntetni – tette hozzá.

Gergő egyébként soha nem tanult grafikát, jelenleg is amatőrként dolgozik, de folyamatosan fejleszti magát. Baráti társaságát azonban lenyűgözte munkáival, ezért több megrendelést is kapott már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában